Posle Mađarske i Hrvatska diže ogradu na granici sa Srbijom

Jutarnji list je objavio jutros da će Hrvatska za 14 dana početi sa podizanjem zida na srpskoj granici.
Jutarnji list je objavio jutros da će Hrvatska za 14 dana početi sa podizanjem zida na srpskoj granici.

Planovi za ograđivanje granice već su napravljeni, a u Vladi tvrde da je sve spremno.

Procene govore da bi, krene li se u postavljanje ograde, posao trajao otprilike dve sedmice. "Ako Slovenija ili Austrija budu drastično redukovale priliv migranata, ni nama ne preostaje ništa drugo nego da ograničimo broj osoba koje stižu iz Srbije. U tom bi slučaju gradnja ograde trajala nekoliko nedelja jer bi na nekim delovima granice radovi bili teži zbog prirodnih prepreka kao što je močvarno zemljište", rekao je Jutarnjem izvor iz hrvatske Vlade.

U slučaju zatvaranja granica sa Srbijom najizglednija je varijanta da će se tada dobar deo izbegličkog talasa preusmeriti prema Rumuniji, a zatim ulaziti u Mađarsku koja nije zabarikadirala taj deo svoje granice. Odatle bi migranti nastavili put prema Austriji i dalje do željenih odredišta. Druga je varijanta da bi migranti iz Srbije prelazili u Bosnu i Hercegovinu, ali je to malo verovatno jer bi na tom putu morali proći teško prohodne prirodne prepreke, poput reke Drine i visokih planina. U tom bi se slučaju Hrvatska našla u problemima jer je teško efikasno nadzirati hiljade kilometara dugu graničnu crtu s BiH.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je podizanje ograde između Hrvatske i Srbije kako bi se zaustavile izbeglice "zadnje od zadnjih rešenja" i da on sam podizanje zida smatra ružnim potezom.

  • Sremcina

    20.10.2015 14:07
    @Zemljoposednik - iz Srema
    Saznaces uskoro.
  • 20.10.2015 13:26
    NDH
    Barbari !
  • 20.10.2015 12:46
    Znao sam da ce se javiti Janko i Cure. Nadam se da ste drzavljani severnog suseda, to je za vase dobro. Valjda niste oni dodjosi iz 1945 ili 1921 ili jeste? Jer uskoro....Delvidek!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija