Roditelji učenika će popunjavati upitnike koliko su zadovoljni radom škole

Koliko su roditelji zadovoljni saradnjom sa školom, u kojim oblastima bi mogli da unaprede tu saradnju, da li se organizuju dodatna i dopunska nastava u dovoljnoj meri....Ovo su neka pitanja iz upitnika za roditelje, koji treba da doprinese uspostavljanju bolje saradnje porodice i škole, ali i da posluži obrazovnim ustanovama da unaprede svoj rad.
Upitnike je, na inicijativu Ministarstva prosvete, uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a zamenica direktora te ustanove Gordana Čaprić najavljuje za "Danas" da će ustanove biti u prilici da ih koriste od početka drugog polugodišta. Upitnici će biti anonimni i popunjavaće ih roditelji učenika osnovnih i srednjih škola, ali i oni čija deca pohađaju predškolske ustanove.
 
Upitnici sadrže veliki broj pitanja o različitim aspektima rada predškolskih sutanova i škola, koja su pre finalne verzije "isprobana" u praksi. U izradi ovog dokumenta učestvovali su i nastavnici, udruženja roditelja, direktori i stručni saradnici iz nekoliko gradova u Srbiji, i to ne samo u formulisanju pitanja već i ponuđenih odgovora u nekim od njih (birani su odgovori koji su se najčešće pojavljivali u pilot fazi). Osim toga, roditeljima je ostavljena mogućnost da sami dopišu odgovor, objašnjava Gordana Čaprić.
 
Tako, recimo, na pitanje zašto dete uzima privatne časove, među ponuđenim odgovorima su: da bi naučilo ono što je propustilo, da bi bilo sigurno da će imati visoku ocenu iz predmeta, zbog slabog predznanja, zbog niskog kvaliteta nastave, neprilagođenosti nastavnika učenikovim potrebama i sklonostima...I ovde će roditelj moći da dopiše odgovor ako se ne slaže sa ponuđenim.
 
Čaprićeva navodi da je upitnik rezultat metodološki utemeljenog rada i da će Zavod dati školama alat i smernice kako da obrade dobijene podatke i da ih koriste za unapređenje kvaliteta. Upitnik je, dodaje, alat koji škole treba da koriste u postupku samovrednovanja, ali i da prema dobijenim rezultatima planiraju, modeliraju i unapređuju svoje aktivnosti. 
 
Ona podseća da je u članu 48 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se tiče osiguranja kvaliteta rada ustanova, predviđeno da škola prati zadovoljstvo korisnika. Neke obrazovne ustanove su slične upitnike već koristile u tom procesu i ovo za njih nije novina.
  • Ozbiljno

    19.12.2016 10:24
    NIJE ŠKOLA KRIVA
    Nije škola kriva.
    Proširite upitnike na obrazovni program prilagođen potrebama EU.
    Proširite upitnike na Ministarstvo OPbrazovanja Republike Srbije.
    Proširite upitnike na Pokrajinski Sekretarijat za Obrazovanje.
    Proširite upitnike na Socijalne službe i vladu Republike Srbije.
    Da ne zaboravim i na Zavod za izdavanje udžbenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.