Sindikat: Bolnice prljave, nedostaju kadrovi

Novi sindikat zdravstva Srbije ocenio je danas da je situacija u zdravstvu katastrofalna, da su zdravstvene ustanove neuslovne za rad i lečenje pacijenata, da higijena nije na adekvatnom nivou, a da je najveći problem to što nema dovoljno lekara i medicinskih sestara.
Predsednik sindikata Živorad Mrkić rekao je da kliničke centre treba renovirati, što su predstavnici vlasti ranije najavili, ali da je problem što u njima neće imati ko da radi, jer Srbiji nedostaje medicinsko osoblje.
 
"U ovom trenutku zdravstvenim ustanovama nedostaje osoblje, a nema dovoljno ni inovativnih lekova, bolnice su prljave i leglo su zaraza, a ono malo osoblja što je ostalo u bolnicama pada sa nogu od posla, a uz to trpe i mobing", kazao je Mrkić.
 
On je rekao da su zbog takvih okolnosti žrtve oni koji rade u tim ustanovama, kao i pacijenti i njihove porodice koji moraju da traže raznorazne načine za lečenje. Dodao je da sve više mladih stručnjaka odlazi iz zemlje, a ukazao i na trend odlaska iz javnih ustanova u privatne.
 
Član sindikata, doktor Jovica Stojanović iz Vranja rekao je da je prošle godine tendenciju da ode iz zemlje pokazalo 180 mladih stručnjaka iz tog dela Srbije koji su dobili "sertifikat o dobrom glasu što je jedan od početnih koraka za odlazak". Prema njegovim rečima, u januaru je tendencija za dobijanje tog sertifikata veća nego prethodne godine.
 
Kako je rečeno, postoje deklarativna ustavna i zakonska prava na zdravstvenu zaštitu, ali se ona u stvarnosti ne primenjuju, a prava pacijenata se krše.
  • Mikula

    10.02.2017 20:48
    Specijalizacija
    Srbija ih skolovala, besplatno ili simbolicno, i onda im se dozvoli da odu iz Srbije jer je u Nemackoj bolja plata....
    Kad vrate skolarinu i odrade stipendiju od 10god mogu da idu preko....
  • nebeski narod

    10.02.2017 10:03
    Zbog slicnih stvari stotine hiljada demonstranata je nocima izlazilo na ulice rumunskih gradova .
    Kod nas izadje njih nekoliko i to samo kada se bore za prava pasa .
  • Neko tamo

    10.02.2017 09:23
    Aha
    Sve je istina,al kad treba da se digne glas nema nikog.Sindikalci kupljeni za malo parica i to je to.Uslovi krs,osoblje nervozvno od previse bespotrebnog posla,vise papira nego icega,plate sramotne.Pa onda jos hoce da im se smeskaju.Mda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.