DJB: Krivična prijava zbog izborne krađe u Sjenici i Novom Pazaru

Pokret Dosta je bilo podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivičnu prijavu protiv NN lica zbog zloupotrebe prava na glasanje i falsifikovanja isprava na tri biračka mesta u Sjenici i jednom biračkom mestu u Novom Pazaru na predsedničkim izborima 2. aprila.
Na ovim mestima je, poručuje DJB, masovno ubeleženo da su glasali građani koji tog dana nisu bili u Srbiji.
 
"Pokret Dosta je bilo ima dokaze da je zloupotrebljen glas i falsifikovan potpis za više od 20 građana, za koje se znalo da ne mogu da glasaju, a osnovano sumnjamo da je zloupotreba bila znatno masovnija. Ispred svih imena građana koji nisu bili tog dana u zemlji uneta je u biračkom spisku crtica, a broj tako označenih imena je mnogo veći od 20. Takođe, na jednom od biračkih mesta ukupan broj nevažećih listića bio je manji od broja birača za koja znamo da se toga dana nisu ni pojavili na izborima i daleko manji od broja birača ispred čijeg imena je upisana crtica. Na biračkom mestu 44, selo Raškoviće, opština Sjenica, od ukupno 387 upisanih birača na izbore je izašlo 373 birača, a podršku kandidatu SNS-a Aleksandru Vučiću dalo je 372 birača", navode u pokretu. 
 
Krivičnu prijavu je podneo Saša Radulović, predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo i kandidat za predsednika Srbije. U prijavi se tužilaštvu predlaže da preko RIK-a izvrši uvid u birački spisak sa naznačenih biračkih mesta i utvrdi da li je označeno da su glasali građani za koje DJB ima podatke da nisu bili u zemlji, kao i "da sasluša sve navedene građane čije je glasačko pravo zloupotrebljeno i čija imena je DJB dostavio, da sasluša sve članove tih biračih odbora i proveri kompletan birački materijal iz Sjenice i Novog Pazara".
 
"U Sjenici i Novom Pazaru su sistemski prekršena pravila izbornog postupka, ukradeno izborno pravo i grubo su zloupotrebljeni lični podaci birača. Izborno pravo je neprikosnoveno, a glasanje umesto samo jednog birača, prema imperativnim propisima, mora dovesti do poništavanja rezultata i ponovnog glasanja. Legitimnost cele države i društva dovedeni su u pitanje jer se zasnivaju na fer i korektnim izborima, a izbori sprovedeni 2. aprila kao i uslovi u kojima se odvijala predizborna kampanja bili su sve samo ne korektni i zakoniti", navode u Dosta je bilo.
  • PetarPP

    23.04.2017 15:43
    DJB: "Mi smo ti koje smo čekali!"
    Jedini koji valjaju, skidam kapu za upornost. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija