Biro pun logopeda, a u domovima zdravlja i školama sve ih manje

Ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vređa ljudsko dostvojanstvo, kazniće se zatvorom do jedne godine." Tako je definisano krivično delo zlostavljanja i mučenja, u članu 137 Krivičnog zakonika.
Da žrtva može biti petogodišnje autistično dete, a izvršilac logoped u svojoj ordinaciji, pokazala je nedavna presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu. Sud je utvrdio da je logoped Ranko Vuković 2. novembra 2015. godine udarao dečaka po ruci, vukao ga za kosu i za zulufe. Kada je dečak počeo da cvili i da se savija, logoped ga je snažno povukao da bi ga ispravio i rekao mu da je "nevaspitan" i "nenormalan", vikao na njega da bi ga zatim izbacio iz ordinacije, uz reči "Marš napolje!".
 
Sve to je napisano u prvostepenoj presudi kojom je Vuković uslovno osuđen na šest meseci zatvora, sa rokom proveravanja od tri godine. Sud je u ovom slučaju izrekao i meru bezbednosti - zabranu vršenja poziva, delatnosti i dužnosti, i to obavljanja logopedskih tretmana prema maloletnim osobama u trajanju od jedne godine. Ova se mera može primeniti tek kada presuda postane pravosnažna, a okrivljeni je uložio žalbu i nastavio da obavlja svoj posao, ali je promenio ime ordinacije. Na sudu je rekao da je dečaku samo lupio čvrgu.
 
Logoped Ranko Vuković kaže za "Politiku" da tokom naredne sedmice očekuje odluku Višeg suda u Beogradu i uveren je da će prvostepena presuda "pasti".
 
"Nisam udarao dete niti sam bio grub prema njemu. Otac deteta je poznata ličnost i sve se ovo događa pod njegovim "uplivom". Sud nije odgovorio na pitanje kako to da nema podliva na nadlanici deteta tri sata posle izlaska iz ordinacije", kaže Vuković.
 
Dečak ima složene poremećaje u razvoju, a stanje mu se pogoršalo posle tretmana kod okrivljenog logopeda, što je konstatovano u odluci suda. Imena dečaka i njegovih roditelja ostala su sakrivena u presudi, ali su navedena imena svedoka, koji su bili prisutni u ordinaciji i koji su na sudu potvrdili da je ponašanje logopeda bilo agresivno i grubo. Crvenilo i otoci na rukama i licu deteta potvrđeni su lekarskom dokumentacijom klinike u koju je dečak istog dana odveden na pregled. U nalazu piše da je dete bilo "vidno uznemireno i plačljivo", da je odbijalo kontant sa lekarom i dadiljom, da nije prihvatalo igračku niti reagovalo na poznate pesmice i igre.
 
Sud je imao u vidu i nalaz komisije veštaka Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, koji su konstatovali da je reč o znatno usporenom psihomotornom razvoju i potpunom izostanku govora, a da su neadekvatni tretmani pospešili izrazitu uznemirenost i razdražljivost. Veštaci su takođe potvrdili da "udaranje i čvrkanje" predstavljaju fizičko zlostavljanje.
 
Otac deteta, koji je želeo da ostane anoniman, smatra da je jedna godina zabrane obavljanja posla malo za ovakav slučaj. Naime, on ističe da je Vuković svaki tretman naplaćivao 20 evra, a deci sa posebnim potrebama potrebne su svakodnevne terapije. Pokrenuo je parnicu za naknadu štete. Traži 500.000 dinara, i ako ih sud dosudi, novac će otići u humanitarne svrhe.
 
Ovaj slučaj otvorio je pitanje zbog čega nema dovoljno logopeda koji će deci pružiti tretman u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja. Terapije u privatnim ordinacijama su skupe, a pritom logopedi nemaju licence za rad. 
 
Predsednica Udruženja logopeda Srbije Nataša Labović kaže za "Politiku" da ne bi želela da ovaj slučaj nanese štetu celoj profesiji i da Vuković nije član udruženja koje se ograđuje od celog slučaja.
 
"Više od hiljadu logopeda čeka posao na birou, a privatne ordinacije niču kao pečurke. U svim beogradskim školama radi samo deset logopeda. Broj logopeda u domovima zdravlja i predškolskim ustanovama se rapidno smanjuje", navodi Labović.
 
Udruženje već 13 godina pokušava da plasira nacrt zakona o logopedskoj delatnosti, ali je od resornih ministarstava dobijalo odgovore da to nije prioritet.
 
"Takav zakon bi utvrdio obavezu da logopedi imaju licencu za rad, a građanima bi naše usluge bile dostupnije", kaže predsednica Udruženja logopeda Srbije.
  • Milena

    10.02.2018 10:12
    mikica@gmail.com
    Bolje da ne govorimo o edukacijama i kvalitetu poslednja 2 kongresa logopeda, posto je on na sramotnom nivou, sto smo svi prisutni potvrdili. Neki od radova clanova upravnog i nadzornog odbora ULS nisu ni za studentski seminar na FASPER-u, a kamoli za strucni skup. Rad na 3-4 strane, sa 5 slika iz udzbenika za fizicku kulturu, metodoloski smesni a usvojeni radovi dovoljno govore o tim "edukacijama". Bitno je da su oni koristili kongres da besplatno reklamiraju beringera medju kolegama i sebi pribave korist prodajom istog kao generalni distributeri.
  • Neda

    22.07.2017 11:52
    Obavesteni?
    Vi Jovanka da ste clan udruzenja znali bi i bili obavesteni o svim delatnostima udruzenja. Znali biste koliki je angazman ekipe koja pregovara sa svim licnostima od kredibiliteta kako bi unapredili struku. Znali bi o peticiji. Dolazili biste na seminare. Ja sam pohadjala sigurno 10 edukacija i bila na tri konferencije. Sebicno i nemoralno pricati i osudjivati a da ste pritom neinformisani. Budite covek i izvinite se...
  • Nemanja S.

    22.07.2017 11:45
    Komentar
    Prvo nigde negativno ne komentarise priv.logopedsku praksu vec samo iznosi cinjenice da NASA DECA ako ne plate ne mogu da dobiju posten tretman. Govori o manjku br zaposlenih u svim sektorima. Pa nece valjda nasa praksa da se svede samo na privatnu? Kud ce roditelj koji nema para za to? Sto ste sebicni? Takodje, Laboviceva je organizovala 3 velika kongresa i gro edukacija i seminara, pre nje NIKO iz udruzenja se nije toliko upirao. To sto ona ima priv.praksu nema veze sa onim sto govori. Logopedska delatnost ne sme da se svede na iskljucivo priv.resor ali je Vama ocigledno bitnije Vase dupe nego dupenca te silne dece koja ce ostati bez nege. Skini joj kapu i cuti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija