Ukradene Titove stvari na crnom tržištu

Poslanik Joška Broz, unuk nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza, spremio je poslaničko pitanje u Skupštini - šta je sa stvarima koje su ostale iza Tita?
"Novosti" prenose njegove tvrdnje da se imovina koja je poharana tokom poslednje tri i po decenije i koja i dalje nestaje, može se naći na aukcijama i crnom tržištu. Nedavno su mu pojedini ljudi iz Crne Gore ponudili da otkupi sto iz Titovog kabineta. Svojevremeno je otkupio za 800 maraka i kobaltne šolje sa maršalovim likom, a prodavac je bio nećak ađutanta koji je radio u Užičkoj.
 
Na odluku da se obrati državi nagnali su ga poslednji događaji vezani za stvari Titove udovice Jovanke, ali i za krađu stranica iz Knjige žalosti u Kući cveća, koje je trebalo da se nađu na aukciji u Malagi. Kaže, pre dva meseca vrh Rusije poslao je kod njega predstavnika sa pitanjem šta je bilo sa Staljinovom sabljom i ordenom Suvorova, koje je Tito dobio na poklon. Joška se nada da su oni u depou Muzeja, ali to nije mogao da potvrdi predstavniku, pa je odlučio da potraži odgovor od države.
 
"Stvari iz kuće u kojoj je živela Jovanka, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, iznete su i stavljene u depo Muzeja Jugoslavije, iako nije gotova ostavinska rasprava. Njenim naslednicima date su samo knjige", kaže on za "Novosti".
 
U ostavinskoj raspravi koja je posle Brozove smrti trajala skoro 33 godine, sud je prikupio spiskove sa slikama, nakitom, nameštajem i drugim stvarima iz rezidencija. Međutim, nikada nije utvrđeno šta sa spiska još postoji i gde se nalazi. Joška sumnja da je zato sud 2016. obustavio ostavinu, odlučivši da je okončana još 1991. i da nema razloga za obnavljanje pošto nema novopronađene imovine.
 
"Od 3.500 vrednih slika ostalo je 750. Nestala je i marka iz filatelističke zbirke za koju su tvrdili da je najskuplja na svetu. Gde je deo numizmatičke zbirke iz Muzeja Jugoslavije? Šta je sa 30 satova koji su ukradeni sa izložbe? Jedan od njih, 'filip patek', procenjen je na 3,5 miliona švajcarskih franaka, a kupio ga je lično Tito u Švajcarskoj. Srebrni servis 'sousa', koji je pozajmljen, ali nije vraćen. Pa srebrni komplet u okviru kog je bio i pladanj. Na njemu je služena torta na nekoj proslavi, posle čega je 'dobio noge'. Tu su i automobili, pozajmljeni za izložbu u Sloveniji, koje Srbija nikad nije tražila nazad", konstatuje Titov unuk.
 
Advokat Goran Petronijević objašnjava da su se naslednici žalili na odluku suda kojom je obustavljen ostavinski postupak. Drugostepene presude, međutim, još nema.
  • Lala

    18.06.2017 09:37
    crnjak
    Jel neko proverio Tomu??
  • Potomak

    18.06.2017 07:29
    I to je naše
    Sve se to kupovalo od pošteno stečene i zarađene plate. Pa ako je sve bilo u duhu socijalizma a na kraju komunizma, narod se prema Titovoj imovini ponašao isto kao i prema svemu ostalom. Ničije i svačije, a ako može najbolje "naše". Čuj, lično kupio sat od par miliona CHF!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.