Grčka firma duguje sedam miliona evra za radove na Koridoru 10

Grčka kompanija "Aktor", koja je glavni izvođač radova na četiri deonice na istočnom kraku Koridora 10, samo u deset preduzeća iz pirotskog kraja ostavila je dugovanje od oko sedam miliona evra.
Grčka firma duguje sedam miliona evra za radove na Koridoru 10
Foto: 021

Kako pišu "Novosti", podizvođači kažu da su zbog nenaplaćenih potraživanja dovedeni u tešku situaciju i da je njihovo dalje poslovanje i opstanak firmi pod velikim znakom pitanja.

"Aktor" najviše duguje za granulate i kamen koji je ugrađen u auto-put. Ostali su dužni preduzećima "Fri tajm", "Dea gradnja", "Era trans", "Grejsi", "Kubik trans", "Drumovi AD","Balkan stil", "Hepi stars" i "Hepines".

Oni, međutim, nisu jedini kojima Grci nisu plaćali robu i usluge, a pretpostavke su da je ukupan dug malim privrednicima duž buduće moderne saobraćajnice ka Bugarskoj "težak" oko 15 miliona evra. Grci, kako "Novosti" nezvanično saznaju, nisu redovno plaćali ni vulkanizere, cehove u kafanama i hotelima, kao ni gorivo i rezervne delove.

Vršilac dužnosti direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić sastao se sa predstavnicima grčke kompanije, koji su obećali da će ispuniti svoje obaveze, kao i da dugovanja neće ugroziti preostale radove na istočnom kraku Koridora 10 ka Bugarskoj

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, računice izvođača i desetak najvećih podizvođača se ne poklapaju, jer "Aktor" ne priznaje svakom od njih sve račune koje potražuju. Zato su od "Koridora" obe strane dobile rok do 8. decembra, da se usaglase oko visine ceha, kako bi posle mogli da utanače tempo isplate zaostalih dugovanja.

"Aktoru" nije prvi put da dolazi u ovu situaciju. Ovo preduzeće je bilo u blokadi godinu i po dana, a kako su "Novosti" pisale u februaru, tada su Grci dobavljačima dugovali 1,4 milijarde dinara, odnosno oko 11,5 miliona evra.

U žižu javnosti ova kompanija je dospela u januaru, kada je Velimir Ilić objavio izveštaj radne grupe Ministarstva građevinarstva u kojem je navedeno da "Koridori Srbije" na čelu sa Dmitrom Đurovićem nisu na adekvatan način kontrolisali izvođenje radova na istočnom kraku i da nisu raskinuli ugovor sa izvođačem, iako on nije ispunio svoje obaveze.

Grčka kompanija je bila angažovana na deonicama Bancarevo - Crvena reka, Crvena reka - Čiflik, Staničenje - Pirot i na obilaznici oko Dimitrovgrada. "Aktor" trenutno izvodi radove na kosini kod sela Gradinje, na 700 metara od graničnog prelaza Gradina. Radovi bi trebalo da budu završeni 15. decembra, nakon čega će na istočnom kraku Koridora 10 ostati još deo kod tunela Bancarevo od nekih 12 kilometara, koji bi trebalo da bude završen do maja sledeće godine.

  • Ružica

    12.11.2017 18:26
    Dužan kao Grčka
    Ova poslovica se zaboravila kada se sklapao ovaj posao. Kao da nema naših firmi putara brebalo nam iz Grčke angažovati izvođača radova .....strašno prvo to
    a drugo čitam samo nazive firmi kojima se duguje i sve mi je jasno, ovi nisu znali koliko da se
    ugrade i koliko puta da uvećaju cene a ovi drugi ne plaćaju ni ono što je zapravo vrednost radova..................

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija