Pink ponovo dobio milione evra pozajmice od države

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala je firmi Pink International Company, emiteru televizije Pink, novih 3,2 miliona evra u martu 2017, ali odbija da dostavi detalje o toj pozajmici.
Kako piše CINS, od 2014. godine firma Željka Mitrovića je od ove državne agencije dobila više od 10 miliona evra na ime garancija i kredita. 
 
Pink international company je prošle godine dobio više od 402 miliona dinara, pokazuje dokumentacija Uprave za trezor. Kao osnov uplate navedeno je da se radi o kratkoročnom kreditu.
 
Iz podataka Uprave za trezor ne može se zaključiti u koju svrhu je AOFI dao pozajmicu, šta tačno Pink izvozi, niti zbog čega je državna agencija odlučila da podrži izvozne aktivnosti ove privatne firme. Takođe, nije jasno ni da li je ovo ukupna vrednost kredita.
 
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je pokušao da dobije više informacija o kreditu od oko 3,2 miliona evra koje je Pink dobio, ali je iz AOFI-ja stigao odgovor da nisu u mogućnosti da odgovore na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, sa obrazloženjem da tražena dokumentacija o kreditu predstavlja poslovnu tajnu.
 
Ni informacije o ranijim uplatama nikada nisu dostavljene novinarima CINS-a.
 
Iako je AOFI osnovana kako bi pomogla domaća preduzeća kroz osiguranje i finansiranje izvoza, ona u praksi daje povoljnije kredite pod manje restriktivnim uslovima od komercijalnih banaka uz niže kamatne stope.
 
Generalni direktor AOFI-ja Dejan Vukotić je upravo tokom gostovanja na Pinku aprila 2016. rekao da je budžet ove agencije za izvoznike tri milijarde dinara (oko 24,3 miliona evra) i da ne postoji ograničenje u visini kredita koji može da bude odobren. Na pitanje voditeljke da li to znači da neko može da traži i kredit od tri miliona evra, on je rekao da može, ali da je ideja preduzetništva da se finansiraju manji projekti.
 
Od Poreske uprave Ministarstva finansija zatraženi su podaci iz 2017. godine o poreskim dugovanjima Pink international company koja je tokom 2014. godine bila jedan od najvećih poreskih dužnika, a jedan od uslova za dobijanje kredita od AOFI-ja je i to da kompanija nema poreska dugovanja. Poreska uprava odbila je CINS-ov zahtev na sličan način kao i AOFI uz tvrdnju da su podaci o tome koliko Pink international company duguje poreza državi službena tajna.
 
Ni Željko Mitrović. niti nadležni iz AOFI-ja, do objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanje novinara CINS-a.
 
Ceo tekst Centra za istraživačko novinarstvo o tome kako je državna agencija pomogla kompaniju Željka Mitrovića možete da pročitate OVDE.
  • Vojvosadjan

    26.01.2018 11:17
    @ns65
    http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/21/rts-2/2957450/trezor-rumunija-decembar-1989.html
    Čisto da vidiš koliko nemaš veze s životom a komentarišeš...

    @miki
    Navedi mi rečenicu gde sam bilo šta loše rekao za Rumune i izviniću istima. Čitaj pažlijivije!
  • nedeljko

    26.01.2018 02:40
    pink
    on izvozi medijski otpad
  • miki

    25.01.2018 20:23
    @Vojvosadjan

    Nik ti je pogresan.
    Pravi Vojvodjani nemaju nista protiv Rumuna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.