Trećina turista u Srbiji neprijavljena

Trećina turista koji provode odmor u Srbiji nisu prijavljeni, borave često u nelegalnom smeštaju, u privatnim stanovima, kućama i vikendicama, za koje vlasnici ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste.
Trećina turista u Srbiji neprijavljena
Foto: Pixabay
Zbog neprijavljivanja gostiju i značajne svote novca koju zbog toga država gubi, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je resorno ministarstvo pokrenulo projekat elektronske prijave turista i paušalnog oporezivanja onih koji izdaju "stan na dan", kako bi se rešio ovaj problem.
 
"Iako je teško govoriti u preciznim brojkama, sigurno 30 posto turista borave u Srbiji a da nisu prijavljeni i koje ne možemo da evidentiramo. Ne može turistička inspekcija da ulazi u stanove, kao ni bilo koja druga inspekcija bez policijskog naloga, a policija opet ne može bez sudskog rešenja. Prema tome, to je jedan začarani krug", kaže Ljajić.
 
Zbog toga što ovi turisti nisu zvaničnom prijavom "pokriveni", a MUP nema podatke, što je inače praksa u svetu kada je reč o kretanju i zadržavanju stranaca u zemlji, nije moguće imati ni pravu sliku o dužini boravka gostiju u turističkim centrima u Srbiji.
 
"Radimo na projektu e-turist, pokušavamo da uvedemo elektronsku prijavu i odjavu turista, prijavu boravišne takse kako bi u svakom trenutku znali tačan broj turista i kako bi imali precizne podatke o njihovom broju", navodi ministar.
 
Paradoksalno je, ocenjuje, da u Novom Sadu ima svega 215 kategorisanih privatnih ležajeva, u Beogradu 2.500, a da broj turista u Srbiji prelazi cifru od tri miliona.
 
"Moramo da motivišemo sve one koji izdaju smeštaj strancima, da im damo podsticaj da paušalni porez koji će plaćati bude za njih dovoljno stimulativan, odnosno, da ne bude visok, kako bi imali interes da prijave turiste i da budu u legalnim tokovima", kaže Ljajić.
  • Nemanja

    05.04.2018 10:44
    Svi moji gosti su prijavljeni AirBnb-u, pošto mi oni pružaju usluge i pravnu zaštitu.
  • Vladan

    05.04.2018 01:21
    Inače prijavljivanje se vrši u Kraljevića Marka... Izgubiš pola dana da prijaviš gosta i pokažeš gostima svu smrdljivost ove zemlje u SUP-u.... Sramota me je koliko nam dobro ide...
  • Psihopatinstan

    04.04.2018 22:20
    Inace turizam cveta a i ponuda je neverovatna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija