Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova: Kosovo će biti druga zemlja u regionu posle Crne Gore

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će Kosovo biti druga zemlja u regionu, posle Crne Gore, koja će omogućiti pravo na istopolne zajednice, prenosi danas Reporteri.net.
Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova: Kosovo će biti druga zemlja u regionu posle Crne Gore
Foto: Beta/AP
"Mi, kao Vlada Kosova, imamo obavezu i prema Savetu Evrope, pa poštujemo zajedničke vrednosti i ljudska prava na kojima je ta organizacija izgrađena", rekao je Kurti u Berlinu.
Kurti je ukazao na to da je to jedna od dve obaveze Prištine da bi se uspelo u zahtevu za prijem u Savet Evrope, zbog čega je najavio da će za to pitanje zatražiti široku podršku i opozicionih stranaka.
Nacrtu Građanskog zakonika 16. marta 2022. godine protivio se veliki deo poslanika, zbog člana za koji se smatra da vodi ka istopolnim brakovima.
 
Nacrt u to vreme nije prošao prvo čitanje u Skupštini Kosova, a nesuglasice poslanika odnosile su se na član koji bi omogućio izradu posebnog zakona, kroz koji bi bila dozvoljena registracija građanskih zajednica između osoba istog pola. 
  • Zamenik zamenika

    27.04.2024 16:20
    Ni jedan političar u Srbiji ne sme ono što sme Kurti.
  • Vojvođanin

    27.04.2024 14:44
    @Професор

    Ne znam za tvoje Bosance ali ovde u Evropi će biti donet.
  • Професор

    27.04.2024 09:24
    Тоооо! Још да се у Албанији донесе исти закон а може и код Бошњака и ето ти мира на Балкану.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija