Ništa od ukidanja PDV-a na bebi opremu

Za sada ništa od realizacije ideje o ukidanju PDV-a na bebi hranu i opremu.

Za sada ništa od realizacije ideje o ukidanju PDV-a na bebi hranu i opremu.

Trenutno se razmišlja o tome da se najsiromašnijim roditeljima materijalno pomogne. Za sve ostale troškovi oko onoga što je potrebno za bebe ostaju isti ili bi čak mogli biti i povećani, piše Blic.

Kako piše list, šanse za ukidanje PDV-a na bebi opremu i hranu su jako male jer je republički budžet u ozbiljnom minusu zbog čega Ministarstvo finansija razmišlja da čak poveća neke poreze.

Podsetimo, predlog za ukidanje PDV-a na bebi hranu i opremu usvojila je prethodna vlada i ušao je i u skupštinsku proceduru, ali nikada se o njemu nije glasalo. U ovom trenutku državi je bliža varijanta da materijalno pomogne samo najugroženije roditelje, nego da se odrekne zarade koju kroz PDV dobija.

Za sada se ne zna koji će roditelji dobijati materijalnu pomoć, to jest na osnovu čega će se određivati ko na to ima pravo, kao ni da li će ta pomoć biti isplaćivana jednokratno ili na rate. To će biti poznato tek nakon konsultacija sa udruženjima roditelja.

U udruženju "Roditelj" i portalu "Bebac" podržavaju ideju da se materijalno pomogne najugroženjim roditeljima, ali upozoravaju da to nije sistemsko rešenje. Oni ukazuju i na to da su i u susednim zemljama koje imaju PDV 20 odsto cene hrane i opreme za bebe daleko niže nego u Srbiju, a navode i primer Nemačke u kojoj su takođe cene za sve ono što je potrebno bebama niže nego u Srbiji.

  • LimanacNS

    23.08.2012 07:52
    ...
    U Srbiji ni jedna vlast se neće odreći novca iz poreza. Lakše im je da leže, izmišljaju razloge zašto da se ne ukida PDV na dečiju opremu, nego da mućnu glavom i "zbiju redove", pa da makar smanje taj PDV na simboličnih 3 ili 5%. Bagra! Imaju i oni iz vlasti decu, ali i prihode takve da mogu da ih školuju u Švajcarskoj. Mi ostali ćemo da se snalazimo. I da plaćamo porez, inače ćemo dobiti po ušima.
  • Joca

    23.08.2012 07:31
    Resenje
    A da mame i tate recimo prestanu da puse pa ce biti para i za bebe?
  • novosadjanka

    23.08.2012 07:20
    Strasno
    Ova zemlja je katastrofalna,.... Podsticu mlade ljude da osnivaju porodice, i sta dobijamo? Otkaz ako smo zensko i radimo kod privatnika, neadektvatnu lekarsku podrsku, laboratorije koje namestaju rezultate kako bi se radile skuplje analize, u porodilistu vas docekuju kao stoku, a da ne kazem za porodiljsko koje kasni,itd. Sramota. I kao trebamo da radjamo decu. Kome i kako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija