Uhapšen načelnik centra Robnih rezervi u Novom Sadu zbog malverzacija sa žitom

Privedeno je pet osoba u Novom Sadu i Somboru zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja žita za robne rezerve oštetili državu za 5,5 miliona evra. Policija traga za još dve osobe.

Pripadnici kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, priveli su pet osoba u Somboru i Novom Sadu, zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve oštetili državu za 5,5 miliona evra.

Među osumnjičenima su načelnik centra Robnih rezervi u Novom Sadu Mihailo U, šef Odseka za prehrambene proizvode u Robnim rezervama Jelena D, sudski veštak Staša S, kao i Siniša K. i Angelina S. iz "Jugoinspekta", prenosi RTS. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati. Policija traga za Brankom i Gordanom M. iz Sombora

Osumnjičeni Branko i Gordana M. su, od 2005. do 2013. godine, bili ovlašćeni skladištari robnih rezervi za oko 20.000 tona merkantilnog kukuruza i pšenice, iako su njihovi kapaciteti za skladištenje bili 3.360 tona žitarica, saopštila je policija. Kako se navodi, prilikom ugovaranja sa Direkcijom za robne rezerve, oni su priložili falsifikovanu dokumentaciju, koju su im izdali Siniša K. i Angelina S. iz "Jugoinspekta" Novi Sad.

Mihailo U. je dao saglasnost za te ugovore, iako je znao da količina poverenog žita skladištarima "Gradska pekara" i "1. oktobar" iz Sombora prevazilaze njihove skladišne kapacitete, dodaje se u saopštenju. Oni se sumnjiče da su, na taj način, "Gradskoj pekari" i "1. oktobru" protivpravno pribavili 5,5 miliona evra.

Poljoprivredni inspektori utvrdili su, sredinom juna, da je u 19 skladišta robnih rezervi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo smešteno u silose. Kako je tada rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, tom krađom država je oštećena za oko 20 miliona evra.

Kako je ranije 021 ranije pisao, u 19 silosa uočen je manjak od oko 80.000 tona pšenice i kukuruza. Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je tada da postoji mogućnost oduzimanja licenci pojedinim javnim skladištima.

Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza kod ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve ustanovila je da u 17 silosa, od 77 kontrolisanih, uopšte nema ili nedostaju velike količine pšenice i kukuruza, a u još dva su uočene nepravilnosti u skladištenju.

  • IvanL

    23.11.2013 18:45
    Tako i treba. Zatvor i da vrate sve pare!
  • seljak

    23.11.2013 17:03
    Zato su seljaci i siromašni jer "kajmak uvek drugi pokupe" preko njihovih leđa.
  • Nina

    23.11.2013 16:42
    i treba sve da ih pohapse ali prvo treba da ih nateraju da vrate sve sto su uzeli pa onda da ih kazne. nadam se da ce ova vlast istrajati u tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija