Nekada je stvar dobrog vaspitanja bilo znanje jezika komšija

Sombor je grad sa ukupno 85.903 stanovnika.
Nekada je stvar dobrog vaspitanja bilo znanje jezika komšija
Foto: D. Perišić

Od tog broja Mađara je nešto manje od 10.000, Hrvata 7.000, Bunjevaca 2.000, Roma oko 1.000. Žive u Somboru i Makedonci, Slovaci, Nemci, ali ih je tek stotinak u svakoj zajednici. 

Vekovima su ljudi na ovim prostorima upućeni na međusobni suživot. Stvar dobrog vaspitanja nekada je bilo znanje mađarskog i nemačkog, odnosno jezika svojih komšija.

Međutim, druga i drugačija priča o Somboru u nekoliko rečenica izgleda ovako. Sombor je grаd u kome se besplatno delio hleb da ga Somborci ne bi kupovali u pekarama Albanaca. Sombor je grad u kome  je zapaljena pekara i kiosk sa kokicama, jer su vlasnici Albanac i Goranac. Sombor je grad u kome su ispisivani grafiti na Hrvatskom domu. Sombor je grad u kome je zapaljena adventistička crkva.

Sve pobrojano desilo se poslednjih desetak godina. Poslednji takav incident pre dve godina kada je na Hrvatskom domu ispisan grafit - "Oluja, zločin koji ne zastareva".

Kiosk za kokice i suncokret koga svi Somborci znaju i zovu "Zeka" na početku glavne somborske ulice je pune 52 godine. Vlasnici su Goranci. Saživeli su se sa somborskom sredinom i nisu ni očekivali da će doći vremena kada će njihov kiosk biti zapaljen samo zato što su Goranci i to čak dva puta.

Samet Garipi, vlasnik kioska, priseća se tih nemilih dešavanja.

- Kiosk mi je prvi put zapaljen 1999. godine, a drugi put 2010. godine. Taj drugi slučaj okončan je 2014. godine, ali štetu ne možemo naplatiti obzirom da je počinilac u vreme izvršenja krivičnog dela bio maloletan, a štetu da plate ne  mogu ni roditelji, jer nemaju imovine. Dolazio je ovde i minisatr policije. Svi su obećavali, ali do današnjeg dana šteta, ni materijana ni duševna nije nadoknađena. Mogu jedino da se zahvalim građanima Sombora koji su stali i stoje uz nas - priča Garipi za Mrežu 21.

Da Sombor može biti i drugačiji pokazali su brojni Somborci koji su stali uz Sameta i njegovu porodicu koji je ovde došao kao dečak od šest godina. Uprkos svemu, ostao je u Somboru i radi i dalje.

U Somboru su ostali i vlasnici pekare "Dva brata" koja je zapaljena 2014. godine. U ovom slučaju počinilac jedan ili više njih nisu otkriveni ni kažnjeni.

Pekara radi, a Somborci i dalje u njoj kupuju hleb i pecivo. Počinioci nikada nisu otkriveni. Stipan Kerhani pristao je na razgovor za Mrežu 21, ali kako bi istakao da je u ovoj priči mnogo važnije to što su u toj situaciji Somborci pokazali kakvi su.

- To je bio pojedinac, možda neka grupa koji su poneseni situacijom koja je tada vladala uradili to što su uradiia. Ali nije to pravo lice Sombora. Pravo lice ovog grada su Somborci koji su nam pomogli da saniramo štetu, dali nam podršku i nastavili da kupuju u našim pekarama - kaže Kerhani.

Napada nije ostao pošteđen ni Hrvatski dom u Somboru - kamenicama i grafitima. Poslednji put pre dve godine i to dan uoči velike proslave Hrvata u Somboru "Dužionice" koja je održana uz prisustvo policije ispred zgrade u samom centru grada.

Svi pomenuti napadi uvek su bili povezani sa dešavanjima na Kosovu i u Hrvatskoj. Poslednje dve godine sličnih incidenata nije bilo što daje nadu da Sombor ostaje ono što je vekovima i bio - grad u kome se sugrađani poštuju bez obzira na njihovu naciju ili veru.

  • LOL

    16.11.2017 13:32
    za Novosadjanin
    Meni se cini po tvom komentaru da ti ili ne zivis u NS ili si se skoro doseli pa jos nisi upoznao komsije ili zivis u Vjeterniku. Po popisima unazad x godina broj madjara se drasticno smanjuje iz nekoliko razloga. Devedesetih je recimo bilo in da se madjarska deca bilo kog uzrasta prebijaju u skoli ili van nje ,to smo svi znali. Al niko nije hteo da se zamera tek pristiglim komsijama izbeglicama i njihovoj deci. Pa smo mi ovdasnji srbi ili spustili kukavicki glavu ili smo branili komsije i popili batine zajedno sa njima ili se neretko desavalo da se bez razmisljanja ovdasnja deca pridruze prebijanju madjarske klincadije jer su strahovala da i sama ne dobiju batine. Posle tih dogadjaja je drasticno opao broj madjara posto su se radije izjasnjavali kao jugosloveni nego da im neko bije dete. Moja zena je madjarica i ona se od srednje skole izjasnjava kao srpkinja kao i cela njena familija koja odvajkada zivi u NS a to je velik broj madjara koji se na popisu izjasnjavaju kao srbi. U mojoj ulici na grbavci znam za oko 5 porodica sa kojima se bas druzimo ali naravno od kada su nikle zgade nemoguce je poznavati sve komsije tako da ih ima sigurno jos. Na Telepu mislim da bez greske mogu da kaze da su madjari vecinsko stanovnistvo a ima ih dosta i u strogom centru. U svakom sl. ja sam madjarski ucio od osnovne skole i ponosan sam sto ga znam, rusinski i slovacki samo nabadam ali i to je nesto . Ali bilo bi lepo i kulturno da svi clanovi manjina znaju sluzbeni jezik.
  • Trt

    14.11.2017 09:13
    @dijasporac
    'Uzgred, Srba je danas u Somboru 78-79%, daje li im to neko pravo da ne moraju da govore madjarski a da se to ne smatra prostaklukom?'

    Daje, ali su prostaci ako ne znaju srpski - a to je slučaj sa mnogim takvim 'Srbima'. Ako ćemo da nabijamo procente većinskog stanovništva tako što će se Crnogorci i Bosanci izjašnjavati kao Srbi, je'l previše što tražimo da znaju jezik?
  • tolerancija

    12.11.2017 23:09
    do poslednje kapi krvi
    stvar obaveze, dobrog vaspitanja i obrazovanja je znanje zvaničnog jezika.Kao prvo a posle naravno sve ostalo.Ili neka se promeni im,e drzvave u viseslozenicu!!!!Kako se uvek neko napravi pametan da pise sta je dobro . Nije bilo dobro ni da se ubijamo medjusobno pa smo se ubijali iako smo znali jezike.I ovo bi trebalo da pišem na ćirilici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina