Pozovi V. radi deobe novca za vojvođanske medije

Vladimir Jovanović, koji je ove godine učestvovao rekordnih 16 puta u komisijama u vojvođanskim gradovima u kojima se odlučivalo o novcu za medijske projekte, istovremeno je za svoju firmu inkasirao osam miliona.
Pozovi V. radi deobe novca za vojvođanske medije
Foto: Pixabay
Komisije u kojima je on bio dodelile su portalu Srbija danas, suvlasniku Novosadske televizije, u kojoj je bio zaposlen, blizu šest miliona dinara, a samoj Novosadskoj televiziji još milion dinara, piše Cenzolovka.
 
Komisijama koje su predlagale liste projekata za sufinansiranje javnim novcem zameralo se štošta. I da su novac dodeljivale tabloidima koji svakodnevno krše novinarski kodeks, ili su pak milionima obasipale novopokrenute portale s imaginarnim novinarima, pa do toga da su članovi komisija bili blagonakloni prema medijima i njihovim vlasnicima, sa kojima su povezani.
 
Po članstvima u medijskim komisijama apsolutni šampion u 2017. godini je Vladimir Jovanović, koji je uglavnom kao predstavnik Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Srbije (FIJET Srbija, osnovano 2012. godine) učestvovao u raspodeli para u čak 16 lokalnih samouprava, što je više od trećine lokalnih samouprava u Vojvodini koje su sprovele konkurs. Uz to, Jovanović je bio član konkursne komisije Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i one u Beogradu, čiji je predlog izazvao burne reakcije u javnosti.
 
Prema dokumentaciji kojom raspolaže Cenzolovka, zvanični predlagači članova nisu navedeni u svakom rešenju o formiranju konkursnih komisija, te nije isključeno da je FIJET čak imao više predstavnika od Asocijacije elektronskih medija Vojvodine, koja je sudelovala u deobi novca u 21 lokalnoj samoupravi.
 
Nakon staža u Novosadskoj televiziji, Jovanović je ove godine napustio tu kuću da bi se posvetio Media info centru, firmi koju je osnovao početkom ove godine, ali koja je na četiri konkursa u 2017. već uspela da inkasira osam miliona - od toga u Novom Sadu čak dva puta po tri miliona. Suvlasnik te firme u međuvremenu je postao Marko Carić, osnivač Privredne akademije u Novom Sadu, poznat i po tome što je bio mentor Tomislavu Nikoliću prilikom izrade master rada.
 
Jovanović je odbio razgovor za Cenzolovku.
 
Novosadska televizija, koju je, prema tvrdnjama njegovih bivših kolega, napustio tokom proleća, u (su)vlasništvu je firme Srbija danas koja je osnivač istoimenog portala. Ta firma, čija je vlasnica Aleksandra Martinović, inkasirala je na 21 ovogodišnjem konkursu u Vojvodini 14,3 miliona dinara. Interesantno je da su blizu šest miliona portalu Srbija danas dodelile komisije u kojima je sedeo Vladimir Jovanović. S njim u sastavu, komisija u Titelu dodelila je u februaru milion dinara Novosadskoj televiziji.
 
Ova, svim nivoima vlasti izrazito naklonjena novosadska medijska kuća, ove je godine postala "dobra" za tri miliona konkursnih dinara, a prema objavljenim podacima od kraja 2015. do danas, od konkursa i pojedinačnih davanja prihodovala je 21 milion dinara ili oko 175.000 evra. Sasvim slučajno, taj iznos odgovara ceni (174.950 evra) koju je Srbija danas u avgustu 2015. platila za nekadašnji Gradski informativni centar Apolo.
 
Direktorica i glavna i odgovorna urednica Novosadske televizije Emilija Marić nije odgovorila na pitanja.
 
Tek jedno članstvo manje od Jovanovića ima Vladan Stefanović, zvanično nekadašnji vlasnik subotičkog medijskog holdinga VTV ComNet. Stefanović je u čak 15 opština predstavljao tri udruženja - ponegde FIJET Srbija, ponegde udruženje radio-stanica RAB Srbija, a u drugoj polovini godine potpisan je i kao predstavnik Udruženja elektronskih medija ComNet, koje se zove kao i firma kojom je zvanično rukovodio do prošle godine.

U ovoj godini skoro svi mediji pod kontrolom Stefanovića bili su uspešni na konkursima u domicilnim lokalnim samoupravama.

Sa 11 učešća Radojice Malog u komisijama, što je bilo dovoljno samo za treće mesto na ovoj listi, ispada da je malo manje od trećine svih mesta u ovogodišnjim konkursnim komisijama u Vojvodini okupiralo ovo troje ljudi. Mali je v.d. direktora preduzeća BC info iz Bele Crkve i glavni urednik Radio Bele Crkve, koji se nalazi u sastavu te firme. Ove godine je u komisijama najviše predstavljao udruženje RAB Srbija, u kojem obavlja funkciju predsednika disciplinske komisije.
 
Konkursne komisije podelile su tokom 2017. više od 413 miliona dinara na konkursima za sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Vojvodine.
 
Tekst Denisa Kolundžije u celini čitajte na portalu Cenzolovke.
  • Jankovic slobodan

    29.12.2017 09:45
    Bob
    Sns cist ko suza iz kanala dtd , ha !
  • Nizina

    28.12.2017 10:20
    Promeniti zakon
    Da svi koji su na javnim funkcijama komisijama su DUŽNI DA ODGOVARAJU na pitanja. Ako ne krivična prijava.
  • MARKO

    28.12.2017 09:47
    A 2015, 2016 ...
    Sve ovo su 2015. i 2016. godine radili predstavnici medijske koalicije. Pogledajte sta je tada radio recimo predsednik IO UNS Petar Jeremic. U koliko je on komisija bio, koliko je dobijao TV Apatin, zasto je trazeno da ne vazi de minimis za medije. Imala je medijska koalicija i drzavne sekretare, pomocnike ministra, a onda je Jeremic na Fejsbuku psovao Vucica,ministre i vlast je resila da promeni piune u komisijama. Nema tu nikakve razlike. Zato bi bilo posteno da krenete od toga ko je lobirao za ovakve zakone, (NUNS, UNS, NDNV), kako su funkcionisali konkursi od 2014. od nacionalnog pa do lokalnih nivoa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina