Vučić i Orban otvorili sinagogu: Nikad bolji odnosi Srbije i Mađarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju obnovljene sinagoge u Subotici da nikada u istoriji Srbija i Mađarska nisu imale bolje odnose.
Vučić je kazao da to zdanje pokazuje šta sve Srbi i Mađari mogu zajedno da urade. "Podižući iznova ovako veličanstvene spomenike, mi pokazujemo naš odnos prema prošlosti, ali i prema budućnosti ljudi sa ovih prostora. Radovi na ovom velelepnom zdanju su povezali ne samo Jevreje sa pravoslavcima, već i vlade dve zemlje, umrežili domaće i međunarodne institucije približili jedni drugima", kazao je Vučić. 
 
On se zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na direktnoj podršci i pomoći u obnavljanju singaoge.
 
Orban je rekao da je obnavljanjem, sinagogi vraćen sjaj, a jevrejskoj zajednici dug za veliki doprinos razvoju Evrope i sveta. On je naveo da su srpsku i mađarsku vladu spojili poštovanje prema jevrejskom narodu i da je obnavljanje sinagoge simbol okretanja ka budućnosti u kojoj Jevreji, Srbi i Mađari žive zajedno i dokaz njihovog ogromnog potencijala. 
 
"Zajedno smo ovde jer nas povezuje poštovanje prema jevrejskom narodu. Rekonstrukcija sinagoge pokazuje ogroman potencijal Srba, Mađara i Jevreja. Srbi i Mađari sada pišu budućnost zajedno. Drevna sinagoga pokazuje da je to Evropa u koju želimo da živimo", rekao je Orban. 
 
Subotička sinagoga izgrađena je 1902. u stilu mađarske secesije i smatra se biserom srednjoevropske kulturne baštine i jednim od najvrednijih ostvarenja te vrste sakralne arhitekture u centralnoj Evropi. Obnova sinagoge koja je 2014. označena kao jedan od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi počela je u januaru 2013. a završena je krajem 2017. godine. Iz fondova EU za obnovu tog objekta izdvojeno je 293.000 evra, a kompletna restauracija sinagoge, uključujući i unutrašnjost, izvedena je uz pomoć vlada Srbije i Mađarske, pokrajinske i gradske vlade Subotice.
  • Krokodil vegetarijan

    27.03.2018 13:17
    Vučićijacija orbanizacije.
  • Мунгос

    27.03.2018 11:55
    Сорошоиди напредују у сваком погледу. Сада им је и председник Мађарске фашиста.
    А пошто је Мађарска члан Европске уније…..
  • pera

    27.03.2018 10:22
    @Indijanac
    Da ne spominjemo da je isti bivsi Sorosev stipendista. To se bluruje u svesti latentnih fasista koji su preko malih tv ekrana isprogramirani da je Soros babaroga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina