Pokloni za Božić: Irci najveće trošadžije

U vreme božićnih praznika, kupci u Irskoj su najvelikodušniji, dok su Rusi prave škrtice, pokazala je nova anketa globalne konsultantske kuće PrajsvoterhausKupers (PwC).

U vreme božićnih praznika, kupci u Irskoj su najvelikodušniji, dok su Rusi prave škrtice, pokazala je nova anketa globalne konsultantske kuće PrajsvoterhausKupers (PwC).

PwC navodi da su Irci prošlog Božića u proseku potrošili 1.184 dolara (955 evra) po osobi, čime su se našli na vrhu liste 12 zemalja u kojima je izvršena anketa. Na suprotnoj strani skale velikodušnosti nalaze se Rusi, koji su tokom protekle praznične sezone potrošili svega 93 dolara po osobi.

Posle Iraca, najveće trošadžije su Britanci, koji su na poklone ispod jelke dali 1.065 dolara, a slede ih Amerikanci sa 776 dolara. U zapadnoj Evropi, najekonomičniji su Španci, koji su prošlog Božića potrošili 184 dolara po osobi.

Ukupna potrošnja u SAD je, međutim, nadmašila potrošnju u bilo kojoj od ispitanih zemalja, navodi PwC. Amerikanci su u prazničnoj sezoni 2013. potrošili 245 milijardi dolara, a najmanju potrošnju zabeležila je krizom pogođena Grčka, svega dve milijarde dolara.

Praznična potrošnja u SAD iz 2013. je 10 odsto manja u odnosu na 2007, pre kolapsa investicione banke "Liman braders", koji je pokrenuo globalnu finansijsku krizu. U Grčkoj je u datom periodu potrošnja za Božić smanjena oko 60 odsto, navodi kompanija, dodajući da se praznična potrošnja popela na pretkrizni nivo samo u Nemačkoj i Britaniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.