Šta donosi strani partner u Vodovod?

Smeđa voda i vodovodna mreža stara preko trideset godina, samo su neki od problema koje bi Vodovod trebalo da reši. U ovom preduzeću računaju da će se sa javno-privatnim partnerstvom poboljšati kvalitet vode koju Novosađani dobijaju, ali ne misle svi da je to najbolje rešenje.    
Žuto-smeđa voda koja teče iz vodovodnih cevi česta je pojava u novosadskim domovima u poslednjih nekoliko meseci. U "Vodovodu" su više puta rekli da je to posledica nataloženog mangana i da će se isčistititi, kako su prvo navodili, za nekoliko nedelja.

Međutim, nedelje su se pretvorile u mesece. Došao je mart i sa njim izjava gradonačelnika, Igora Pavličića, da se kvalitet vode neće poboljšati u skorije vreme i da će nam spas doneti strateški partner. "Plaćamo račune neke politike koja je vođena u ranijem periodu i čini se da nije ulagano u sistem za proizvodnju i preradu vode. Nadam se da ćemo to rešiti sa strateškim partnerstvom", rekao je Pavličić.

Portparol "Vodovoda i kanalizacije", Davor Santrač, ističe da je vodovodna mreža u užasnom stanju, i da ovo preduzeće nema para da je održava, zbog čega je bilo neophodno dovesti strateškog partnera. "Pre svega će njihove obaveze obuhvatati određena ulaganja, počev od izvorišta, fabrike vode na Štrandu, pa do vodovodne mreže koja je u katastrofalnom stanju i koja je u proseku stara 35 godina. Već sad bi polovinu mreže trebalo da zamenimo, a mi sa trenutnim budžetom možemo da zamenimo nekoliko, ne procenata, već promila", navodi Santrač za Radio 021.

Politička pripadnost pre stručnosti

Međutim, ne gledaju svi na to kao na dobar potez gradskih vlasti. Milorad Kotur iz Sindikata komunalaca kaže da nedostatak novca nije opravdanje za otuđivanje javnog preduzeća. "Naprotiv, cena vode u Novom Sadu je podignuta tri puta od 2008. godine. Potpuno je nepotrebno bilo kakvo strateško partnerstvo, tim pre što za ovakav postupak nema zakonskog osnova, nema socijalnog dijaloga, nema obećane transparentnosti", tvrdi Kotur za naš radio.

On smatra da je jedan od razloga zašto je nastala ovakva situacija i to što se u javnim preduzećima zapošljava po partijskoj liniji, a ne po stručnosti. "Javnim preduzećima se upravlja bez odgovornosti i posledica, idu iz ruke u ruku političkih partija. Time su u veoma nepovoljan položaj dovedeni preduzeća i zaposleni u njima , ali pre svega korisnici komunalnih usluga", kaže Kotur.

"Srljamo u propast"

Uprkos tome što pare nas običnih građana idu u "Vodovod", niko nas ne pita da li jesmo ili nismo za dolazak stranog investitora. Ono što sve nas zanima je da li ćemo vodu plaćati skuplje i da li će ona biti boljeg kvaliteta. Kotur kaže da će ceo ovaj postupak debelo da nas košta. "Mislim da srljamo u daleko veću propast koju Novosađani neće moći da izdrže, jer niko neće doći da bi poklonio pare, nego i ako ulaže, naplatiće to višestruko. Privatne pare su skuplje od bankarskih, skuplje od para iz evropskih fondova i od ovog posla će korist imati samo oni koji su taj dogovor napravili", smatra Kotur.

Urednik magazina "Ekonomist" Milan Ćulibrk kaže za 021 da javno-privatno partnerstvo ne znači automatski da će cena voda biti veća. "Može doći do mnogo boljeg upravljanja, jer sada na čelu svih javnih preduzeća u Srbiji sede partijski ljudi koji nisu profesionalni menadžeri i ne znaju da upravljaju tim preduzećima. Javna preduzeća služe za podmirivanje partijskih interesa i zbog toga ne postoji ni racionalno upravljanje", navodi Ćulibrk.

Mnogi u ovome vide još jednu priliku da se pojedini političari ovajde prodajom nečega što u suštini nije njihovo da daju. Međutim, činjenica je da se stanje ne poboljšava, a kanalizacija i dalje propada. Kao i uvek, ako i u ovom poslu nešto krene po zlu, krenuće preko leđa i novčanika građana.(Jelena Radić)

  • boro

    23.03.2011 16:11
    Ovo jeste vest....
    Koliko vidim ovo je vest sa najviše komentar , a i nije prošlo mnogo vremena.O tome čta ja znam o Vodovodu to ću da kažem negde drugdje , a znam dosta toga.Smešni ste sa ovim obrazloženjem.Ne želim više da polemišem sa Vama , svi ste Vi isti, a objektivnost Vam je jača strana.
  • Prosvetitelj

    23.03.2011 14:08
    @Boro -ret****
    Ako već znaš kome je zabranjen ulaz u Vodovod, onda bi mogao da znaš i da se vesti ne skidaju s "rubrike najkomentarisanije", već da je to sistemski rešeno (ukoliko se pojavi vest s više komentara ili ako već prođe određeno vreme od objavljivanja).
  • Bora

    23.03.2011 13:34
    Slučajno
    Slučajno tražio ovu vest o strateškom partneru za Vodovod i jako se iznenadio kada sam video koliko komentara ima na tu temu.Ja nebi komentarisao temu jer je koliko vidim sve već rečeno, ali bi pitao Vas gospodu sa radia 021 što ste je skinuli sa rubrike (najkomentarisanije)? Izgleda da Vam je to naredio Rodni ili Dell Boy,e gospodo novinari Vi bi bar trebali biti objektivni a, po ovome vidim da niste.Mora da se bojite da i Vama nebude zabranjen ulaz u Vodovod kao i novinarima Blica pa im se ulizujete.Sramota....................

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti