Novi Sad prvi od otpada pravi energiju

Novi Sad bi uskoro mogao da postane prvi grad u Srbiji koji koristi otpad za proizvodnju energije.

Novi Sad bi uskoro mogao da postane prvi grad u Srbiji koji koristi otpad za proizvodnju energije.

Izgradnja regionalne deponije bi, prema rečima predsednika Radne grupe i direktora Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća", Dalibora Novakovića, omogućila odvajanje otpada koji se može iskoristiti - reciklirati ili koristiti kao energent i time smanjila količinu ukupnog otpada u celom regionu: "Kada pričamo o regionalnoj deponiji, moram naglasiti da to neće biti veće količine otpada koje iz drugih mesta dolaze u Novi Sad, hoće fizički, ali nama je cilj da taj otpad istretiramo i da ga pretvorimo u energiju".

Izgradnja regionalne deponije ne podrazumeva širenje već postojeće. Uslov za dobijanje statusa regionalne deponije je stvaranje novog polja na staroj deponiji, na koje bi se prebacivao onaj otpad koji se ne može iskoristiti, a iskoristivi deo bi se vraćao u proces proizvodnje i koristio kao energent u toplanama i proizvodnji električne energije. To bi omogućilo prijem otpada sa drugih deponija iz okruga.

Dalibor Novaković kaže da je za taj proces potrebno uložiti mnogo novca, ali da će se takve investicije isplatiti: "To jesu velike investicije, ali to su investicije koje obezbeđuju veliki finansijski efekat. I ne samo finansijski, već i ekološki, jer više nećemo imati brda otpada, već će taj otpad postajati energent."

U planu je izgradnja objekta koji će proizvoditi električnu energiju, a koji će kao gorivo koristiti otpad. Konačan rezultat upravljanja otpadom trebalo bi da bude smanjivanje deponije, jer bi na njoj ostao samo neiskoristiv materijal, koji je oko 20 procenata ukupnog otpada. (J. S.)

  • draki

    21.07.2011 16:53
    brod ludaka
    kao prvo...
    niko ovde nije nikome ljubomoran i zavidan...
    procitao sam razne komentare, mogu reci ima i za i protiv, ali ipak smo mi od sveg tog udaljeni jer mislim da kao prvo treba jedno veliko selo uz sami Novi Sad do kojeg je nekih davnih godina pre izbora prokopano i postavljene cevi i potom neprikljucene i zatrpane,a tako i ono najmanje i dalje sirom vojvodine i Srbije da ima u 21.-om veku KANALIZACIJU koja sprecava bolesti naseg naroda!!!!!!!!!
    nemacka rec ,,Kläranlage" znaci recikling kanalizacije koja je nakon par procesa ciscenja ispitana i upotrebljiva za pice i sigurno nije braun boje!! :)
    ,,SEPTICKA JAMA?" stranci bi se uptali sta je to i na kraju upisali od smeha!
    pa tek onda bi trebalo kao sto je gore navedeno i vec od davnih godina na zapadu (decenijama)(jer gospoda tezi ka njemu)da se smece odvaja i reciklira.
    Ali da nepisem romane, poznato nam je svima da ce to kod nas jos dugo potrajati, daj boze da nam unuci dozive, dzaba nasi politicari daju guze zapadu.
    dok svabe na NASOJ TERITORIJI kao u gradu Ruma, recikliraju otrovne materije; MI NISMO SPOSOBNI DA RESIMO PITANJE NASEG KUCNOG SMECA, sramota!
  • Robi

    20.03.2011 02:07
    @sale novosadjanin - @robi

    Moj prethodni komentar je bio ironican i na racun onih koji traze samostalnost a da, na zalost, drzava za koju se zalazu nije u stanju da proizvede ni kilovat el. energije. Naravno, neprestalno grebanje, od njihovog zakletog neprijatelja, im ne smata ni najmanje. Zao mi je sto me je Sale NS prepoznao kao istomisljenika. Njegove komentare, uz Jankove, smatram tuznom svakodnevicom [licno misljenje].
  • @Sale novosadjanin - @robi

    19.03.2011 22:38
    Upravo tako
    Zaista vam je svaka na mestu. Podrzavamo vasu samostalnost i radovacemo se puna srca da Vam izvori energije budu i ovi i oni koje ce unuci Draze Mihajlovica izgraditi na toplani Petrovaradin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti