Aktuelna vlast u Novom Sadu izgubila većinu

Predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević rekao je da je Memorandum o usaglašavanju političkog delovanja u Skupštini Novog Sada između SNS i odborničkog kluba "Svi za Novi Sad" potpisan jutros u 10 sati, čime je aktuelna gradska vlast izgubila većinu.

Predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević rekao je da je Memorandum o usaglašavanju političkog delovanja u Skupštini Novog Sada između SNS i odborničkog kluba "Svi za Novi Sad" potpisan jutros u 10 sati, čime je aktuelna gradska vlast izgubila većinu.

Kako je naveo, o tome će obavestiti Gradski odbor SPS-a, jer je upravo to bio jedan od uslova socijalista za ulazak u pregovore o prekomponovanju vladajuće većine u gradu.

"GO SNS će obavestiti partnere iz SPS da smo danas zaključili koalicioni sporazum sa SPO i RDS, koji bi, uz raniji dogovor sa partnerima iz odborničke grupe Dveri, te Demokratskom strankom Srbije, sačinjavao broj od 35 odborničkih mandata. Mislim  da ćemo u narednim danima postići dogovor sa našim partnerima iz SPS i njihovim koalicionim kolegama oko formiranja nove skupštinske većine u Novom Sadu", rekao je Vučević.

SPO istupio iz aktuelne gradske vlasti

Gradski odbor SPO u Novom Sadu jednoglasno je u petak doneo odluku o istupanju iz aktuelne gradske vlasti. Svi članovi SPO koji su izabrani na javne funkcije u Gradu će, kako je saopšteno, na prvoj narednoj sednici Skupštine grada podneti ostavke na te dužnosti.

"Čvrsto verujemo da smo u predsedniku odborničke grupe "Pokrenimo Novi Sad" Milošu Vučeviću našli dobrog sagovornika, sa kojim ćemo u narednom periodu obezbediti većinu za formiranje izvršne vlasti i ostvariti ključna programska opredeljenja sadržana u Memorandumu", stoji u saopštenju.

Predsednik Gradskog odbora SPO-a Vladimir Jelić kaže da je ta stranka donela ispravnu odluku da izađe iz gradske vlasti koju vodi gradonačelnik Igor Pavličić, obzirom da "sa njim nisu uspeli da se usaglase oko ključnih pitanja za  razvoj grada".

"To je, po nama, decentralizacija vlasti u Novom Sadu i formiranje funkcionalnih gradskih opština koje će omogućiti ravnomeran razvoj grada. Nismo uspeli da se dogovorimo ni oko toga da Zakon o lokalnoj samoupravi mora da se poštuje, odnosno da se Statut grada mora uskladiti sa njim, iako smo dobili uveravanja da će se to učiniti u roku od 60 dana od momenta kada smo dogovorili koaliciju, čiji koalicioni sporazum Pavličić nije hteo da potpiše do dana današnjeg", kaže Jelić.

LSV: Pavličić uzurpirao vlast

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je danas saopštila da Igor Pavličić više ni pod kojim uslovima ne može da bude gradonačelnik Novog Sada i dodala da ga ta stranka više neće podržavati.

LSV je u saopštenju optužila Pavličića da je uzurpirao vlast u Novom Sadu i da je logično što je SPO doneo odluku da izađe iz vladajuće koalicije.

Pored smenjivanja Pavličića, LSV traži od koalcionih partnera iz DS da izmene statut Grada kako gradonačelnik više ne bi imao diskreciono pravo za raspolaganje budžetskim rezervama i za potpisivanje koalicionog sporazuma.

Pavličić: "Novosađani su glasali za nas"

Gradonačelnik Novog Sada i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Igor Pavličić izjavio je danas da koalicija predvođena njegovom strankom i dalje ima većinu u Skupštini grada i pored matematike koja jasno pokazuje suprotno.

"Većinska volja Novosađana je da DS i koalicija oko nje vode grad i tako će biti i u narednom periodu", rekao je Pavličić agenciji Beta.

Međutim, bez podrške SPO-a, vladajuća većina ostala je sa 37 odbornika koji je podržavaju, što nije dovoljno, s obzirom da Skupština grada broji 78 odbornika. Socijalistička partija Srbije ima sedam odbornika u gradskom parlamentu i ukoliko se prikloni naprednjacima, ta koalicija će imati većinu sa 42 odbornika.

SRS: Ni u ludilu sa naprednjacima

Predsednik Gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić kaže za 021 da ta stranka nije imala razgovore sa DS-om o podršci gradskoj vlasti. "Pet odbornika SRS ostaje jedinstveno da nastupa u novosadskom parlamentu. Još uvek, naravno, nastupamo kao opozicija prema aktuelnoj gradskoj vlasti, šta će se dešavati u narednom periodu ja zaista ne mogu da predvidim", kaže Jakšić.

Na pitanje da li postoji mogućnost eventualne saradnje sa demokratama, on odgovara da je teško govoriti o tome "šta bi bilo kad bi bilo": "U svakom slučaju, ne isključujem mogućnost da u određenom momentu, da li će to biti sad ili za pola godine ili godinu, SRS eventualno uđe u neki koalicioni savez u Skupštini grada, ali samo ukoliko prepoznamo da možemo da sprovedemo programske ciljeve stranke."

Jakšić je izjavio danas da SRS "ni u ludilu" neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom. On je rekao da SNS pokušava na sve načine, kroz "otimačinu, kupovinu i ucene" da izvrši pritisak na odbornike u Skupštini grada, kako bi pošto-poto prigrabila vlast.

Jakšić je izrazio čuđenje kako je Romska demokratska partija (RDP) postala prihvatljiv partner za naprednjake, koji su do samo pre dva meseca tu istu manjinsku partiju optuživali da je u Skupštinu grada ušla kupujući glasove birača. Naprednjaci su tada, podsetio je on, najavljivali da će podneti krivičnu prijavu protiv čelnika RDS.

 

 

Komentari 151

  • katastrofa

    28.08.2012 14:52
    kako cete gospodine vučevicu sprovesti drugu tačku potpisanog memoranduma kada vam lelić duva za vrat
  • 27.08.2012 07:15
    Boki 13
    Ili djilas beograd ili novi sad ds to se prica 3 meseca ne 3 nego 5 meseci.
    Svi koji su pokrali drzavu na ovakav ili onakav nacin treba da robijaju i na mostu na adi je ukradeno preko 100 miliona prosto neverovatno kako zvuci ovo 100 miliona. a gde su ostale investicije pa ovo je za infarkt dok drugi nemaju racune da plate sa svojom bednom platom od 25.000
    ps: i djilas dole ali posto ste nasli dil sa njime a njega nepominjete + oce novu stranku. Pa da vama je vazniji beograd jer je veca krava muzara i tu ce biti nesto za vas jos da se premosti i otme . Da vazi, lepi moj prvo robija ili dokazi gde si pare polomio ili premostio ne samo ti nego svi do jednog i romi.
    A romi bi mogli da kazu koliko su para oprali preko pajtica ili za pajtica za izgradnju svega i svacega za rome. Romi pa romi...saka jada njih dvoje ali rade posao. Bitno je da konja na ulicama ima koji koce saobracaj toga ima i ima sve vise i ljudi koji kopaju po kontejnerima.
    na sud svi. Gde je zakonodavna i izvrsna vlast sada ,?? da cujem
  • Pera

    27.08.2012 07:01
    Ala će biti hapšenja
    Dragi moji sugrađani, žao mi vas je jer niste shvatili koliko je lopovluka bilo u protekle 4 godini u našem gradu. Sad će da pljuju jedni po drugima i otkriti nam svoj prljavi veš. Saznaćemo gorku istinu. Saznaćemo gde odoše naši novci.Mućke su bile po svim JKP, u gradskoj kući, dilovalo se na sve strane, oni od golja postadoše bogataši, a mi ni za lebac nemamo.
    Treba pod HITNO poslati revizore kako bi ispitali sve malverzacije u našem gradu, a ima ih koliko hoćete.Hoćemo istinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti