Iako je privatizacija raskinuta, vlasnik je ostao isti

Oko 40 radnika "Metalurgije" ukazuje na sporost u radu Agencije za privatizaciju jer se to novosadsko preduzeće još uvek vodi na ime kupca, Valjaonicu bakra "Sevojno" s kojim je privatizacija raskinuta još 30. septembra.

 

Oko 40 radnika "Metalurgije" ukazuje na sporost u radu Agencije za privatizaciju jer se to novosadsko preduzeće još uvek vodi na ime kupca, Valjaonicu bakra "Sevojno" s kojim je privatizacija raskinuta još 30. septembra.

"Metalurgiju" je svojevremeno osnovao "Novkabel" kao posebno preduzeće, ali kada je "Novosadsku fabriku kablova" kupio "Ist point" u posedu Zorana Drakulića, s njom je kupio i "Metalurgiju". "Raskidom kupoprodajnog ugovora između "Ist pointa" i "Novkabela", Agencija je raskinula ugovor o prodaji i VBS-a i "Metalurgije", kažu u Agenciji i navode da posle Nove godine treba očekivati da Ministarstvo privrede, na predlog Agencije za privatizaciju, odredi model prodaje oba predzeća.

Iz Agencije podsećaju na to da "Novkabel" nije bio na spisku 502 preduzeća u restrukturiranju već je naknadno uvršćen, te da su u kontaktu s obe firme i da rokovi za ponovo oglašavanje privatizacije treba uskoro da budu objavljeni. To je, kažu u sindikatu "Metalurgije", slaba uteha za zaposlene jer platu nemaju dve sedmice pa im je čekanje dugo pošto, zapravo, nisu sigurni u to ko treba ponovo da upiše "Metalurgiju" u Agenciji za privredne registre, da li "Novkabel" ili Agencija za privatizaciju.

Predsednik Gradskog odbora metalskih radnika Novog Sada Novak Vasić kaže da nisu samo zaostale zarade ono što muči 40 radnika već i što posle registracije treba organizovati proizvodnju, a i za to treba novca. Logično bi, kaže Vasić, bilo da država pomogne, jer je država prodala "Metalurgiju" pa sada posle neuspele privatizacije treba i da interveniše – obezbedi plate i novi početak proizvodnje.

Preduzeće se bavi proizvodnjom kapilarnih cevi i mahom je radilo za izvoz na rusko tržište. Predsednik sindikata u "Metalurgiji" Nikola Lukić kaže da u firmi sada nema posla što je uobičajeno u ovo doba godine, ali brine što posle novogodišnjeg praznovanja u fabrici neće biti posla uopšte, jer "Metalurgija" nema nijedan sklopljen posao.

Predsednik sindikata Novkabela Milutin Lošić kaže da ta sindikalna organizacija predlaže da se 40 radnika iz Metalurgije prevede u Novkabel, prenosi Dnevnik. Međutim, Lošić skreće pažnju na to da je na Agenciji za privatizaciju da li će prihvatiti sindikalni predlog ili odbiti. O Novkabelu vodi računa zastupnik državnog kapitala koga je postavila Agencija.

  • cure

    23.12.2014 13:46
    srbijanski lopovi
    kako bi ja vas na traktore pa pravac irak....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti