Kinezi čuvaju tajnu proizvodnje rakije od pirinča od pre 1.000 godina

Jugoistočna kineska provincija Đijangsi poznata je po porcelanu, ali i po pirinčanoj rakiji koja se pravi na tradicionalni način star 1.000 godina, još iz vremena dinastije Juan.
Kinezi čuvaju tajnu proizvodnje rakije od pirinča od pre 1.000 godina
Foto: Pixabay
Stari način proizvodnje neguje se u fabrici Lidu u istoimenom mestu nadomak Nančanga, glavnog grada provincije Đijangsi. Tu se rakija pravi od pirinča, šećerne trske, vode koja izvire u krugu fabrike i uz pomoć starinskih destilatora od drveta.
 
Čelnici te fabrike napravili su muzej na mestu gde se pre oko 1.000 godina za vreme dinastije Juan pravila rakija, a nastavila i za vreme dinastije Ming pre 500 godina.
 
U gradu je i muzej u kom se od zuba vremena čuvaju posude iz kojih se nekada rakija pila i podrum star skoro 1.000 godina. U podrumu se rakija čuvala ukopana oko jedan metar u zemlju. U fabrici postoji i moderniji način proizvodnje, ali od starinskog načina na koji se godišnje proizvede 4.000 flaša rakije specifičnog šmeka i ukusa i mirisom kivija vodeći ljudi ne odustaju.
 
Direktor fabrike Lidu Tang Sijangjang rekao je da im je cilj da dalje razvijaju fabriku i modernizuju, da šire tržište, ali da ne žele da se odreknu drevnih vremena te da je baš to ono što Lidu rakiju čini posebnom.
 
"Takve rakije nema u celoj Kini ni takvog načina proizvodnje. Ne želimo samo veliku proizvodnju, naš cilj je i ponuditi kupcima najbolji kvalitet", istakao je Tang.
 
Rakija se čuva u ćupovima od porcelana u hladnim podrumima u kojima ima i rakije stare 100 godina, a cena jednog litra toliko stare rakije je 10.000 evra. Zaposleni kažu da se rakija koristi i u lekovite i kozmetičke svrhe, pa su novinari okupljeni na Međunarodnoj konferenciji o razvoju turizma u provinciji Đijangsi u organizaciji odeljenja Ministarstva turizma i kulture u Đijangsiju i Kineskog međunarodnog radija, mogli da uživaju u nekim od kozmetičkih tretmana.
 
Zaposleni navode da njihova rakija između ostalog leči od anemije i kroz smeh ističu da smanjuje i stres. Osim rakije u Lidu je počela i proizvodnja pirinčanog sladoleda sa komadićima voća, ali i malo rakije u njemu.
 
U Kini se ove godine prvi put održava takmičenje u raspoznavanju vrsta rakije. Rakija u Kini je mnogo jača, odnosno sa više gradi nego u Srbiji, pa se pije iz manjih čašica koje su uvek od porcelana.
 
Proizvodi se 12 vrsta rakije, a takmičari moraju da prepoznaju ne samo koja je vrsta već i proizvođača. Svakog meseca se u određenom delu Kine održava takmičenje, a finale će biti krajem godine u Nančangu.
 
Takmičari ne moraju da piju rakiju da bi pogodili koja je vrsta, mogu da pokušaju to i samo na osnovu mirisa. Međunarodni skup koji se održava u Đijangsiju upriličen je u okviru ovogodišnjeg obeležavanja 70 godina stvaranja Narodne Republike Kine, kada je vlast preuzela Komunistička partija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.