VIDEO: Najopasniji sir na svetu čija je proizvodnja zabranjena, ali se i dalje pravi

Pokvareni sir "casu marzu" čuveni je sir koji proizvode ovčari sa Sardinije, a kojeg u svojoj reportaži televizija CNN na italijanskom ocenjuje kao "tajnu superzvezdu".
VIDEO: Najopasniji sir na svetu čija je proizvodnja zabranjena, ali se i dalje pravi
Foto: Youtube screenshot
Još od 1960. godine zabranjena je proizvodnja tog sira, ali se on i danas može naći u većini domaćinstava na Sardiniji, jer se smatra posebnom poslasticom.
 
Prozvodnja je zabranjena jer se u postizanju posebnog ukusa dopušta da muva "piophila casei" polaže svoje larve u njega, a ta muva "posećuje" i crkotine, to jest leševe životinja.
 
Zbog toga je u Ginisovoj knjizi rekorda, sir "casu marzu", kako se naziva na sardinijskom dijalektu, 2009. proglašen za najopasniji na svetu.
 
Uprkos zabrani proizvodnje i prodaje, sir se i danas može naći na Sardiniji po ceni od 20 evra za kilogram.
 
 
Odluka o zabrani doneta je nakon što je utvrđeno da larve muve koje se kote u siru mogu i nakon što dođu u stomak da prežive i izazovu u stomaku oštećenja i infekcije.
 
Ali, s druge strane, ovaj sir se na Sardiniji jede vekovima i do sada nije dokumentovano da šteti zdravlju.

Teme

sir
  • Dusan

    31.03.2021 16:13
    NE
    Ja kada bih video da muva sleti na sir,muhotepalicom bih je klepio istog trena. A znam ljude koji bi ovo pojeli bez da razmisljaju,jer sam video druga koji je pojeo crva onog belog,velikog kao grisini da jede. Kaze da su puni proteina.
  • nik

    30.03.2021 23:54
    sir
    Ko voli nek izvoli sto se mene tice ne hvala.
  • Vinetu

    29.03.2021 23:46
    hrana
    Nisam probao, ali ne verujem da bih propustio priliku ukoliko bi mi se ukazala. Svakako ne steti zdravlju. Taboo je cudo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima

Može li se jesti previše voća?

Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.