Evropski supermarketi prestaju da prodaju govedinu zbog krčenja Amazonske prašume

Grupa evropskih lanaca supermarketa najavila je da će prestati da prodavaje proizvode od govedine iz Brazila zbog povezanosti intenzivnog stočarstva s krčenjem Amazonske prašume.
Evropski supermarketi prestaju da prodaju govedinu zbog krčenja Amazonske prašume
Foto: Pixabay
Holandski ogranak nemačkog lanca supermarketa Lidl najavio je tako u sredu da od sledeće godine više uopšte neće prodavati govedinu poreklom iz Južne Amerike, dok drugi lanci planiraju da iz ponude povuku određene proizvode od usitnjene govedine ili goveđeg mesa.
Mnogi sporni proizvodi povezani su s brazilskim JBS SA-om, najvećim proizvođačem mesa na svetu.
Kupovali krave iz ilegalno iskrčenih delova prašume?
 
Najveći lanac supermarketa u Holandiji, Albert Heijn, podružnica holandskog maloprodajnog diva "Ahold Delhaize", više neće nabavljati govedinu u Brazilu. Portparolka kompanije rekla je da trenutno prodaju vrlo male količine govedine brazilskog porekla.
 
"Auchan France" takođe će sa svojih rafova ukloniti proizvode od govedine povezane s JBS-om. Belgijski ogranak francuskog "Carrefour Belgium" i "Delhaize" više neće prodavati proteinske štapiće od govedine "Beef Jerky" proizvođača "Jack Link's".
 
JBS i "Jack Link's" imaju zajedničku kompaniju koja proizvodi štapiće od sušene govedine. "Jack Link's" nije odgovorio na zahtev za komentar.
 
"J Sainsbury Plc's", podružnica britanskog "Sainsbury", prestaće da nabavlja junetinu iz Brazila, napominjući da već sada 90 odsto govedine nabavlja u Britaniji i Irskoj.
 
Bojkot je odgovor na istraživanje brazilske publikacije Reporter Brasil u kojoj se navodi da je JBS indirektno kupovao krave iz ilegalno iskrčenih delova prašume, u šemi poznatoj kao "pranje stoke".
 
Pojam se odnosi na prodaju stoke uzgojene na nezakonito iskrčenom zemljištu farmama koje ih potom preprodaju klanicama kako bi se prikrilo njeno pravo poreklo.
 
Iz JBS-a su Rojtersu rekli da ne tolerišu ilegalnu sječu šume i da su blokirali više od 14.000 dobavljača zbog nepoštovanja politike njihove kompanije.
 
Naglasili su i da je praćenje indirektnih dobavljača u lancu, koji prethode krajnjem prodavcu stoke klanici, izazov za ceo sektor, dodavši da će do 2025. godine uvesti sistem efikasne kontrole.
 
Brazilski proizvođač mesa kazao je da se u istraživanju Reporter Brasila spominje samo pet od 77.000 direktnih dobavljača JBS-a, koji su, kako tvrdi, u trenutku kupovine poštovali njegove smernice.
 
Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji, najvećoj tropskoj prašumi na svetu, intenzivirano je otkako je desničarski predsednik Žair Bolsonaro preuzeo vlast 2019. i ukinuo mere zaštite životne sredine, rekavši da planira da pojača poljoprivredu i rudarstvo kako bi se izvukli iz siromaštva.
 
Krčenje šuma ove godine je dostiglo najviši nivo u 15 godina, a većina iskrčenih područja koristi se upravo za uzgoj stoke.
  • bole

    20.12.2021 19:55
    litijum
    Kad će prestati da koriste telefone sa baterijama od litijuma zbog rudnika u Srbiji. Znali se šta?
  • Miloš

    20.12.2021 17:47
    Imace
    Imace nasa deca sta da jedu ako ih obrazujemo i mozgovi im se neoskrnave zadrugom i video idgricama. Medjutim, Ne- neće imati sta da disu zahvaljujuci nama.
    Sretni praznici svima!
  • Marija

    19.12.2021 15:28
    Bog nek nam je u pomoci
    Da nismo zakasnili. I da ce nam deca imati sta da disu i jedu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima