Test od pet sekundi da proverite da li je meso sveže

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno.
Test od pet sekundi da proverite da li je meso sveže
Foto: Pixabay
Najbolje bi bilo kupiti domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regiona koji su prešli kraći put do prodavnice, ali pored podataka na ambalaži treba obratiti pažnju i na izgled mesa.
Iako mnogi ljudi misle da je nezdravo, mast daje mesu mnogo ukusa, kaže Elizabet Roesike iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso treba da ima malo intramuskularne masti, a to se vidi po belim prugama koje podsećaju na žile kojima je meso išarano.
Osim toga, ako se kupuje upakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Dobro ga pogledajte pre nego što ga stavite u korpu, ne treba vam više od pet sekundi. 
 
"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", rekla je Roesike.
 
Boja
 
Idealna boja zavisi od vrste mesa. Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, kao i živina. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna. Svinjetina je idealno bledo ružičasta. Treba izbegavati sve sivkaste nijanse mesa, naglašava Roesike.
 
Čvrstina
 
Postoji još jedan način da lako proverite da li je upakovano meso još sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u prvobitno stanje i ne sme ostati udubljenje, a površina mesa mora da se presijava.

Teme

meso
  • Обсервер

    05.05.2022 12:13
    Саветница
    Ех да нас поменута госпођа није посаветовала, ми не би знали како се то ради. Одавно код нас постоје Правилници о квалитету млевеног меса и полупроизвода од меса. Тамо се детаљно описује, како то треба да изгледа. Задњи правилник изашао у СЛ. ГЛ. РС. бр. 50. 2019. год
  • Novosadista

    05.05.2022 10:38
    Trikovi
    Zato sad pakovano meso ima parče upijajućeg materijala ispod, da se ne bi videla ta voda, a boja ambalaže se bira da pravi iluziju lepše boje mesa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.