AP: Zaboravite viski i konjak, nema boljeg pića od rakije

Zaboravite viski ili konjak, za Srbe nema ničeg boljeg od domaće šljivovice, piše AP.
AP: Zaboravite viski i konjak, nema boljeg pića od rakije
Foto: Pixabay
Ovog meseca srpsko piće treba da dobije priznanje Ujedinjenih nacija kao primer važne kulturne tradicije.
Šljivovica se u Srbiji vekovima ručno pravila i konzumirala, običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju, za koji stručnjaci kažu da je postao deo nacionalnog identiteta, piše AP, a prenosi RTS, uz objašnjenje kako se izgovara reč šljivovica.
Tradicija je i dalje rasprostranjena u ruralnim oblastima balkanske zemlje uprkos procvatu modernih destilerija i brendova.
 
Očekuje se da će Unesko ovog meseca odlučiti da li će uključiti "društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom" ovog alkoholnog pića na svoju listu svetske nematerijalne kulturne baštine.
 
Sociolog Ilija Malović kaže da je šljivovica tipično srpski proizvod jer se dobija od lokalno uzgojenog voća - šljive - koja je lako dostupna, i zato što se rakija pravi i uživa u porodici i lokalnim zajednicama.
 
Srbi piju šljivovicu kada slave, tuguju, dočekuju goste i obeležavaju važne događaje, objasnio je Malović. Ljudi su uvek čuvali svoje najbolje flaše za venčanja, rođenje deteta i sahrane, rekao je Malović za AP.
 
"Šljivovica je oduvek bila intimno vezana za porodicu. Deo je života ljudi od početka do kraja i uvek je bila deo identiteta ovog naroda", objašnjava Malović, koji je autor bloga o lokalnim voćnim rakijama.
 
Ovih dana šljivovica je i značajan srpski izvozni proizvod i lokalna turistička atrakcija. Poslednjih godina nikla su mala preduzeća koja proizvode šljivovicu i druge voćne rakije, nudeći modernu ambalažu u etno-stilu.
 
Za bolji kvalitet, šljivovica se ponekad čuva u hrastovim buradima što joj daje braonkastu boju poput viskija i pomalo gorak ukus.
 
I, s godinama, postaje sve bolja, navodi agencija AP.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • To samo

    22.11.2022 05:29
    U mašti i
    Ako poredite najbolju rakiju i najgori viski...
  • sremac

    20.11.2022 13:57
    laik
    Sigurno je da se o ukusima ne raspravlja, ali, tamo gde se skrob fermentacijom dovodi do secera i gde vocni secer fruktoza i grozdjani glukoza previru u etanol, nije potrebna etiketa sa pozlatom. Zlato je u flasi. Problem je sto je nasa
  • /

    18.11.2022 23:00
    /
    bajke za srbe da bi lepse pavali.
    u celoj evropi se pece rakija od svega sto vri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.