AP: Zaboravite viski i konjak, nema boljeg pića od rakije

Zaboravite viski ili konjak, za Srbe nema ničeg boljeg od domaće šljivovice, piše AP.
AP: Zaboravite viski i konjak, nema boljeg pića od rakije
Foto: Pixabay
Ovog meseca srpsko piće treba da dobije priznanje Ujedinjenih nacija kao primer važne kulturne tradicije.
Šljivovica se u Srbiji vekovima ručno pravila i konzumirala, običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju, za koji stručnjaci kažu da je postao deo nacionalnog identiteta, piše AP, a prenosi RTS, uz objašnjenje kako se izgovara reč šljivovica.
Tradicija je i dalje rasprostranjena u ruralnim oblastima balkanske zemlje uprkos procvatu modernih destilerija i brendova.
 
Očekuje se da će Unesko ovog meseca odlučiti da li će uključiti "društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom" ovog alkoholnog pića na svoju listu svetske nematerijalne kulturne baštine.
 
Sociolog Ilija Malović kaže da je šljivovica tipično srpski proizvod jer se dobija od lokalno uzgojenog voća - šljive - koja je lako dostupna, i zato što se rakija pravi i uživa u porodici i lokalnim zajednicama.
 
Srbi piju šljivovicu kada slave, tuguju, dočekuju goste i obeležavaju važne događaje, objasnio je Malović. Ljudi su uvek čuvali svoje najbolje flaše za venčanja, rođenje deteta i sahrane, rekao je Malović za AP.
 
"Šljivovica je oduvek bila intimno vezana za porodicu. Deo je života ljudi od početka do kraja i uvek je bila deo identiteta ovog naroda", objašnjava Malović, koji je autor bloga o lokalnim voćnim rakijama.
 
Ovih dana šljivovica je i značajan srpski izvozni proizvod i lokalna turistička atrakcija. Poslednjih godina nikla su mala preduzeća koja proizvode šljivovicu i druge voćne rakije, nudeći modernu ambalažu u etno-stilu.
 
Za bolji kvalitet, šljivovica se ponekad čuva u hrastovim buradima što joj daje braonkastu boju poput viskija i pomalo gorak ukus.
 
I, s godinama, postaje sve bolja, navodi agencija AP.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • To samo

    22.11.2022 05:29
    U mašti i
    Ako poredite najbolju rakiju i najgori viski...
  • sremac

    20.11.2022 13:57
    laik
    Sigurno je da se o ukusima ne raspravlja, ali, tamo gde se skrob fermentacijom dovodi do secera i gde vocni secer fruktoza i grozdjani glukoza previru u etanol, nije potrebna etiketa sa pozlatom. Zlato je u flasi. Problem je sto je nasa
  • /

    18.11.2022 23:00
    /
    bajke za srbe da bi lepse pavali.
    u celoj evropi se pece rakija od svega sto vri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"

Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.