Kako slanina utiče na zdravlje i da li je moguća alergijska reakcija na nju?

Slanina je u jednom periodu nepravedno izbačena sa liste dobrih namirnica, međutim novija istraživanja joj idu u prilog.
Kako slanina utiče na zdravlje i da li je moguća alergijska reakcija na nju?
Foto: Pixabay
I da, reč je o pravoj sušenoj slanini, bez dodataka aditiva. Pa da vidimo kako to slanina utiče na zdravlje, piše VeryWellFit.
Na svakih nekoliko meseci se pojavljuju tekstovi u kojima se sugeriše da se ili izbaci ili ubaci u jelovnik. Istina je kao i uvek, negde između.
Budući da je slanina bogata proteinima, i siromašna ugljenim hidratima, popularan je izbor za one koji slede keto dijetu. Takođe, može da pomogne u apsorpciji vitamina D i pomogne u povećanju energije. 
 
Povećava energiju
 
Slanina sadrži šest od osam vitamina B, koji su vitalni za rad mozga i energije. Unos dovoljno vitamina B putem ishrane je ključan za sprečavanje nedostatka istog.
 
Pored toga, ova prerađevina je dobar izvor prehrambenih masti, koje podstiču sitost i osiguravaju energiju. Većina masti u slanini je mononezasićena, koja sadrži oleinsku kiselinu zdravu za srce.
 
Poboljšava apsorpciju vitamina D
 
Istraživanje iz 2014. pokazalo je da su oni koji su jeli obrok s 30 odsto kalorija iz masti značajno povećali količinu vitamina D koju su apsorbovali. Zapravo, oni koji su uz obrok unosili masnoće apsorbovali su 32 odsto više vitamina D od onih koji su jeli obroke bez masti.
 
Osim toga, mast u slanini nas čini sitijima. Istraživanja pokazuju da kada potrošač smatra da je hrana ukusna, to može da učini obrok zadovoljavajućim i pomogne u kontroli težine. Dakle, ako posebno uživate u slanini, možda ćete otkriti da vam mala količina pomaže da se osećate sitim.
 
Slanina i alergije
 
Iako su alergije na slaninu retke, ipak mogu da jave. Kao i kod bilo koje druge vrste alergije na meso, ona na slaninu može da se razvije u bilo kojoj fazi života. Ako imate alergiju na slaninu, to bi moglo biti povezano s alfa-gal sindromom (AGS).
 
Simptomi se javljaju u različitim oblicima, a u retkim slučajevima primetna je i anafilaksija, što je potencijalno po život opasna alergijska reakcija koja zahteva hitnu medicinsku pomoć, piše City Magazine.
  • Метијевић Зорица

    30.01.2023 11:59
    сланина
    Људи живе у заблуди.
    Само ви наставите да ждерете сланину и кобасице,ни мање ни више него димљене .
    Сви старији нешто паметују мој отац пио ракију, кафу, пушио, живео 90 година..
    Па јесте пријатељу он је живео малтене на селу и тако се хранило кроз пар генерација уназад и његов метаболизам је навикао на то.Сад се ломи на теби да ждереш сланину са додатним гмо салатама. Па у 40тим имаш 15 болести(притисак, масноћу,болести црева итд итд)... Најгоре кад се маса наједе роштиља, па сутрадан искењаш октопода.
  • Rile

    30.01.2023 09:13
    Slanina ima veću ili manju nutritivnu vrednost,ovisno o globalno trgovinsko-proizvođačkim kretanjima na tržištu.Kada je ima na pretek i ne mogu da je plasiraju onda je zdrava i hvaljena...omege...b1...b2345789..Sto puta viđeno.Što se mene tiče, znam samo da je ista kroz istoriju održala ovaj narod i ljude na ovim prostorima u životu.Ako je valjala mojim pretcima, valja i meni i njihovim potomcima.A za sva belosvetska a i domaća istraživanja me prosto zabole.Evo i ove godine dade Bog da su u pušnici barem četiri table SLANINE.
  • xx

    30.01.2023 08:01
    Zavisi, da li svinju hraniš ili truješ. E tako i slanina radi i svaka hrana čime je tretiraš tako te i hrani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.