VIDEO: Lak gulaš prema receptu Entonija Bordejna

Entoni Bordejn bio je nadareni kuvar, pripovedač i pisac koji je gotovo dve decenije širom sveta vodio gledaoce kroz uzbudljiva istraživanja raznih kultura i kuhinja.
VIDEO: Lak gulaš prema receptu Entonija Bordejna
Foto: Pixabay
Kroz svoje televizijske emisije i knjige pomogao je široj publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i sebi.
Zalagao se za marginalizovane grupe i vodio kampanje za sigurnije radne uslove u ugostiteljstvu. S nama nije od 2018. godine, ali rado ga se setimo kroz njegove emisije koje se još redovno prikazuju na televizijskim kanalima.
Klasik francuske kuhinje
 
Govedina Burginjon, burgunski gulaš ili boeuf bourguignon na francuskom, klasično je jelo iz regije Burgundije u Francuskoj. Slavna kuvarica Džulija Čajld opisala ga je kao "jedno od najukusnijih jela od govedine koje je ikada napravio čovek". U 19. veku ovaj gulaš nije uživao velik ugled jer se često pravio od ostataka kuvanog mesa, ali je u 20. veku postao standard francuske kuhinje, naročito u pariskim bistroima.
 
U ovom videu Bordejn nam pokazuje kako napraviti jednostavnu verziju ovog popularnog jela koristeći pristupačne sastojke i jednostavne tehnike.
 
 
Priprema
 
Glavna karakteristika Bordejnovog recepta je njegova jednostavnost. Koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka i oslanja se na sporo kuvanje kako bi napravio bogat i ukusan gulaš. Prvi korak je priprema sastojaka. U videu nam pokazuje kako sigurno i efikasno naseckati luk koristeći oštar nož i podseća nas da uvek uvučemo prste pri sečenju da bismo izbegli povrede.
 
Zatim prži govedinu u delovima kako bi osigurao da je svaki komad ravnomerno pečen i kako temperatura u loncu ne bi previše pala. Preporučio je korišćenje jeftinijih komada poput junećeg vrata jer sadrže masnoću koja će se otopiti i gulašu dati gustinu i lep ukus.
 
Meso je nasekao na veće komade i začinio solju i biberom trenutak pre nego što je počeo s prženjem. Kad svo meso dobije lepu, tamnosmeđu boju, Bordejn ga ostavlja sa strane i u lonac dodaje luk koji prži desetak minuta na laganoj vatri.
 
Kad je luk omekšao, zalio ga je većom količinom vina, za koje kaže da ne mora biti previše kvalitetno, ali bi ipak trebalo biti dovoljno dobro da ga možete piti. Našalio se da jeftino vino koje on koristi verovatno potiče iz Jugoslavije. U ovom delu ističe važnost tehnike deglaziranja, odnosno struganja karamelizovanih komadića mesa i luka koji su se zalepili za dno lonca.
 
Zatim je pustio vino da prokuva pa vratio meso u lonac i dodao začinsko bilje i šargarepu isečenu na velike komade. Rekao je da bi pazio na to da mu se šargarepa ne prekuva u slučaju da poslužuje ovo jelo u finom restoranu, ali mu to nije ni najmanji problem kada gulaš kuva za sebe i svoje prijatelje.
 
Gulaš je ostavio da se na laganoj vatri kuva najmanje 1,5 do dva sata i preporučio proveru i mešanje na svakih 15 minuta. Naglasio je da je vaša jedina odgovornost od ovog trenutka da pazite da vam dno lonca ne zagori.
 
Sastojci
 
900 g govedine
1 crni luk, isečen
2 šargarepe, oguljene i nasečene na komade
2 režnja belog luka, izgnječena
1 list lovora
1 grančica timijana
470 ml suvog crnog vina
so i biber
maslinovo ulje
Priprema
 
1. Meso isecite na komade i posolite i pobiberite.
 
2. Zagrejte lonac s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte dovoljno maslinovog ulja da prekrijete dno lonca. Pržite govedinu u serijama, pazeći pritom da ne pretrpate lonac. Nakon što porumeni sa svih strana, izvadite govedinu i ostavite sa strane.
 
3. Dodajte luk u lonac i dinstajte ga dok ne postane proziran, oko pet minuta. Dodajte beli luk i dinstajte još 30 sekundi do jedan minut.
 
4. Ulijte crno vino i deglazirajte lonac tako da drvenom varjačom ostružete sve zapečene komadiće s dna.
 
5. Vratite govedinu u lonac, zajedno s šargarepom, lovorovim listom i timijan. Dodajte toliko vode da prekrije govedinu i povrće.
 
6. Kuvajte gulaš 1,5 do dva sata ili dok govedina skroz ne omekša.
 
7. Uklonite lovorov list i grančicu timijana. Poslužite.
  • Slaviša

    23.01.2024 20:06
    Za Cicku
    Cicka, čovek nije živ od 2018 g. Ako ne znaš, bar pročitaj text.
  • Lena

    22.03.2023 10:45
    Entoni&Tito
    Na Sajmovima večnih lovišta...
  • Cicka

    22.03.2023 07:30
    Kada se meso dinsta na blagoj vatri dovoljno dugo nikada ne moze biti tvrdo , jos ako se pre kuvanja ostavi da odstoji u slanoj vodi i kasnije ocedi pa stavi na disntanje bice jos bolje i mekse , a sto se tice "jeftinog vina" kako je Srbija naslednica Jugoslavije neka dodje na Sajam vina , mislim da je od 02. Aprila na Sajmu u Beogradu da vidi ta malo nasa "jeftina" vina , dozivece veliko iznenadjenje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.