
Česte greške s mlevenim mesom koje mogu pokvariti jelo - ali i zdravlje
Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejana, meso će se skuvati, a ne fino zapeći.

Foto: Pixabay
Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije.
Mleveno meso ne sme dugo biti van frižidera
Zvezda sarmi i punjenih paprika, bolonjeze sosa, faširanog mesa i roštilja, mleveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih jela, ali jednostavno ga možete i zakomplikovati. Međutim, kako bi omiljena namirnica zaista bila ukusna, ali i sigurna za jelo, potrebno je držati se pravila pripreme.
Kakvo mleveno meso kupiti?
Najbolje je kupovati sveže mleveno meso - odaberite komad koji želite da kupite i zatražite od mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Kod mlevene junetine za većinu jela dobar je odabir mesa sa do 15 odsto masnoće.
Obratite pažnju na boju mesa. Sveža, sirova mlevena junetina trebalo bi da bude crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svetlost, rast mikroba i izloženost kiseoniku. Unutrašnjost sirovog mlevenog mesa može biti sivkasto-smeđa zbog nedostatka kiseonika, ali u tom slučaju nijansa mesa ne ukazuje da je pokvareno, savetuje healthline.com. Međutim, ako je meso sivkasto spolja, tada ga treba baciti jer to može biti znak da je počelo da se kvari. Primetite li plave, sive ili zelene mrljice, meso obvezno bacite jer ukazuju na buđ.
Loš miris koji se lako prepoznaje takođe ne treba ignorisati. Takođe, ljepljiva ili sluzava tekstura - bilo kuvanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije. Kako bi meso bilo sigurno za jelo, baš kao i riba, jaja i mlečni proizvodi, nikada ga ne treba ostavljati van frižidera duže od dva sata. Preporučuje se da sirovo mleveno meso ne stoji u frižideru duže od dan ili dva, a ostaci kuvane hrane trajaće tri do četiri dana.
Kako ispržiti mleveno meso?
Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejan, meso će se skuvati, a ne fino zapeći. Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije. Dodajte meso u tiganj i kutlačom ga izlomite na velike komade pa ostavite da porumeni nekoliko minuta. Kako se meso peče, mešajte ga da se usitni, ali ne previše, kako bi se karamelizovalo - ne i zagorelo.
Kako zamrznuti mleveno meso?
Sirova mlevena junetina u frižideru može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate da potrošite svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti. Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete uraditi jeste da odmrznete meso, uzmete manji deo, a ostatak ponovo zamrznete.
Savršeni bolonjeze
Svako ima svoj mali trik za pripremu ovog obožavanog sosa, pa tako i slavni engleski šef Gordon Remzi. On veruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i šargarepa narendaju pre dinstanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu sosu, već se i brže termički obrađuju. Narendanu šargarepu i luk, kao i izgnječen beli luk, slavni šef dinsta na maslinovom ulju i sa malo osušenog origana nekoliko minuta, pre nego što u tiganj doda mleveno meso.
Trikovi za savršene faširane šnicle od mlevenog mesa
Faširane šnicle odlično se slažu sa varivom, pire krompirom ili domaćim sosovima. Mleveno meso možete začiniti različitim svežim i sušenim začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hlebom. Ispeći ih možete u tiganju ili rerni.
Naizgled jednostavne za pripremu, faširane šnicle od mlevenog mesa ipak traže nešto iskustva u kuhinji. O vrsti mesa i odnosu mesa vode se neumorne rasprave, ali mnogi kuvari se slažu da je formula za uspeh junetina i svinjetina u odnosu 70:30.
Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Možete koristiti i mlevenu piletinu ili ćuretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne belo kako šnicle ne bi bile previše suve. Kako bi smesa za šnicle bila rastresida, a ne tvrda i zbijena, hleb prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mleku, u koje dodajte malo sode bikarbone.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
1
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
0
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar