Česte greške s mlevenim mesom koje mogu pokvariti jelo - ali i zdravlje

Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejana, meso će se skuvati, a ne fino zapeći.
Česte greške s mlevenim mesom koje mogu pokvariti jelo - ali i zdravlje
Foto: Pixabay
Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije.
 
Mleveno meso ne sme dugo biti van frižidera
 
Zvezda sarmi i punjenih paprika, bolonjeze sosa, faširanog mesa i roštilja, mleveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih jela, ali jednostavno ga možete i zakomplikovati. Međutim, kako bi omiljena namirnica zaista bila ukusna, ali i sigurna za jelo, potrebno je držati se pravila pripreme.
Kakvo mleveno meso kupiti?
 
Najbolje je kupovati sveže mleveno meso - odaberite komad koji želite da kupite i zatražite od mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Kod mlevene junetine za većinu jela dobar je odabir mesa sa do 15 odsto masnoće.
 
Obratite pažnju na boju mesa. Sveža, sirova mlevena junetina trebalo bi da bude crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svetlost, rast mikroba i izloženost kiseoniku. Unutrašnjost sirovog mlevenog mesa može biti sivkasto-smeđa zbog nedostatka kiseonika, ali u tom slučaju nijansa mesa ne ukazuje da je pokvareno, savetuje healthline.com. Međutim, ako je meso sivkasto spolja, tada ga treba baciti jer to može biti znak da je počelo da se kvari. Primetite li plave, sive ili zelene mrljice, meso obvezno bacite jer ukazuju na buđ.
 
Loš miris koji se lako prepoznaje takođe ne treba ignorisati. Takođe, ljepljiva ili sluzava tekstura - bilo kuvanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije. Kako bi meso bilo sigurno za jelo, baš kao i riba, jaja i mlečni proizvodi, nikada ga ne treba ostavljati van frižidera duže od dva sata. Preporučuje se da sirovo mleveno meso ne stoji u frižideru duže od dan ili dva, a ostaci kuvane hrane trajaće tri do četiri dana.
Kako ispržiti mleveno meso?
 
Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejan, meso će se skuvati, a ne fino zapeći. Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije. Dodajte meso u tiganj i kutlačom ga izlomite na velike komade pa ostavite da porumeni nekoliko minuta. Kako se meso peče, mešajte ga da se usitni, ali ne previše, kako bi se karamelizovalo - ne i zagorelo.
 
Kako zamrznuti mleveno meso?
 
Sirova mlevena junetina u frižideru može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate da potrošite svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti. Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete uraditi jeste da odmrznete meso, uzmete manji deo, a ostatak ponovo zamrznete. 
 
Savršeni bolonjeze
 
Svako ima svoj mali trik za pripremu ovog obožavanog sosa, pa tako i slavni engleski šef Gordon Remzi. On veruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i šargarepa narendaju pre dinstanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu sosu, već se i brže termički obrađuju. Narendanu šargarepu i luk, kao i izgnječen beli luk, slavni šef dinsta na maslinovom ulju i sa malo osušenog origana nekoliko minuta, pre nego što u tiganj doda mleveno meso. 
 
Trikovi za savršene faširane šnicle od mlevenog mesa
 
Faširane šnicle odlično se slažu sa varivom, pire krompirom ili domaćim sosovima. Mleveno meso možete začiniti različitim svežim i sušenim začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hlebom. Ispeći ih možete u tiganju ili rerni.
Naizgled jednostavne za pripremu, faširane šnicle od mlevenog mesa ipak traže nešto iskustva u kuhinji. O vrsti mesa i odnosu mesa vode se neumorne rasprave, ali mnogi kuvari se slažu da je formula za uspeh junetina i svinjetina u odnosu 70:30.
 
Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Možete koristiti i mlevenu piletinu ili ćuretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne belo kako šnicle ne bi bile previše suve. Kako bi smesa za šnicle bila rastresida, a ne tvrda i zbijena, hleb prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mleku, u koje dodajte malo sode bikarbone. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.