Najskuplji krompir na svetu uzgaja se na ostrvu u Francuskoj

Jela od krompira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj ishrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, ima veliki prinos, prisutan je u ishrani tokom cele godine i lako se priprema.
 Najskuplji krompir na svetu uzgaja se na ostrvu u Francuskoj
Foto: Pixabay
Uglavnom nije skup.
 
Međutim, ova poslednja stavka se ne odnosi na krompir koji dolazi sa malog francuskog ostrva Noarmoutie, zapadno od Nanta.
Mali žuti krompir sa ovog ostrva najskuplji je na svetu, a cena mu se penje i do 500 evra po kilogramu. Rastu samo na ostrvskom tlu Biskajskog zaliva, bogatom mineralima - na komadu zemlje koji miriše na okean i alge.
 
Bonnotta krompir se pažljivo uzgaja i još pažljivije bere na vrhuncu zrelosti u maju, koji traje samo nedelju dana. Tada se od zore do zalaska sunca okuplja 2.500 berača da ubere najskuplji krompir na svetu. Krompir beru ručno kako bi zlatna berba zablistala na trpezama najboljih svetskih restorana.
Ovaj najskuplji krompir karakteriše delikatna aroma limuna, miriše na orahe, a odlikuje ga slani, mineralni ukus koji se dugo zadržava na nepcu.
 
Koristi se za supe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi  najvažnije je da se kora koja čuva esenciju mora i zemlje ne ljušti.
 
Ali francuska poslastica ima ljutog protivnika. Pre nekoliko godina, britanski lanac supermarketa Tesco počeo je da komercijalizuje krompir, prodajući ga ispod cene od oko dva evra po kilogramu.
 
Krompir sličan ovom raste preko Lamanša, na britanskoj teritoriji. Ostrvo Džersi ima sličnu klimu i tlo, ali poznavaoci tvrde da je francuski krompir ipak ukusniji, prenosi Klix.ba.
Ostrvo na zapadnoj obali Francuske svoju slavu duguje ne samo krompiru, već i svojoj ljupkoj arhitekturi, desetinama kilometara peščanih plaža i mirisnim borovima, načičkanim poput velikih suncobrana.
 
Sa kopnom je povezana vekovnim nasipom i novijim mostom, koji vodi do oaze vredne pažnje.
  • taj nikad nisam

    03.02.2024 16:13
    jeo, ali onaj
    isto francuski, mislim da je negde oko 200 din za kg, 100 u glavu za ove druge. Nisu svi krompiri isti a i posebna je priča što ovde mahom ništa ne znaju da proizvedu pa ni krompir
  • Podbarac

    03.02.2024 15:02
    Jeeel
    Ta izem ti ja krompir koji ima ukus limuna i oraja.
  • орлов

    03.02.2024 09:52
    кромпир
    тај крмомпир има укус као и сваки други, тај опис је од некогако га никада није пробао, а камоли дуже време имао на свом кухињском репертоару! гаји се та сорта свугде по Европи већ годинама и продаје на пијаци као и сваки други крмопир само нешто мало скупље. Купују га власници као некиш бољих ресторана само да би га увели у јеловник и наплатили дупло. Овце плате и то је то, крмопир.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.