
Hrana je drugačijeg ukusa ako vas okružuje buka: Evo zašto
Ne postoji ništa gore od večere u restoranu u kom je toliko bučno da morate da vičete kako biste razgovarali sa svojim prijateljem.

Foto: Pixabay
Međutim, ispostavilo se da postoje naučni dokazi da glasni zvukovi ne samo da zaglušuju vaše razgovore - oni takođe mogu uticati na vaš izbor hrane, ali i na to kakvog je hrana ukusa.
Pomoću SoundPrinta, aplikacije za pametne telefone koja omogućuje merenje i praćenje nivoa decibela (dB) na javnim mestima, analizirani su podaci prikupljeni 2023. godine koji su se fokusirali na američke restorane, a koji pokazuju da je čak 63 odsto restorana bilo preglasno za razgovor.
SoundPrint kategorizuje nivoe zvuka javnih prostora u četiri kategorije: tiho (ispod 70 dB), umereno (71-75 dB), glasno (76-80 dB) i vrlo glasno (preko 81 dB), što znači da je većina restorana kategorisana kao glasna ili vrlo glasna. Poređenja radi, sve više od 70 dB može biti štetno za ljudski sluh i uzrokovati dugotrajni gubitak sluha.
Buka utiče na to šta i kako jedemo
Međutim, to nije jedini problem, jer su istraživači koji su tokom poslednjih nekoliko decenija proučavali uticaj zvuka došli do zaključka da zvuk i buka utiču na to šta i kako jedemo.
Istraživanja su pokazala da ljudi piju više u bučnijim okruženjima nego u manje bučnim okruženjima, a kada je u pitanju hrana, glasnija muzika može ljudima odvratiti pažnju od osećaja sitosti i naterati ih da konzumiraju više nego što bi trebalo ili nameravaju da konzumiraju - jer ako već ne mogu da razgovaraju s osobom s kojom su za stolom, onda će više jesti, kaže Qian Janice Wang, vanredna profesorka na Univerzitetu u Kopenhagenu.
Osim toga, glasnija buka u restoranu može rezultirati time da ljudima treba manje vremena da naruče hranu, a to može dovesti do toga da izaberu nezdravije opcije s menija, objasnila je dr Ana Brytek-Matera, profesorka medicinskih i zdravstvenih nauka na Univerzitetu Vroclav u Poljskoj.
Buka može uticati i na čulo ukusa
Dalja istraživanja pokazala su da ljudi mogu različito da dožive ukuse u zavisnosti od jačine zvuka u pozadini. U jednom eksperimentu ljudi su bili podeljeni u dve grupe - oni u prvoj jeli su tamnu čokoladu i slušali glasnu muziku, dok su oni u drugoj frupi jeli tamnu čokoladu i slušali malo tišu muziku.
Rezultat? Prvoj grupi ljudi čokolada je bila slađa, a drugoj je imala gorak ukus.
Ali ni to nije sve. Drugo istraživanje pokazalo je neke druge načine na koje zvuk menja našu percepciju hrane, poput glasnih zvukova koji pojačavaju umami dok smanjuju druge ukuse ili to da vrsta muzike može uticati na to kakvog nam je ukusa vino.
I dok neki ljudi možda ne shvataju kakav uticaj zvuk ima na hranu, neki kuvari itekako obraćaju pažnju na to. Vrhunski restorani već neko vreme kombinuju zvuk s hranom koju poslužuju pa tako, na primer, milanski restoran "Sensorium" ima degustacijski jelovnik i uz svako jelo pušta neku drugu muziku.
Restoran "Fat Duck" u Ujedinjenom Kraljevstvu posluživao je jelo nazvano Zvuk mora, gde je posetiocima bilo posluženo jelo s morskim plodovima zajedno sa školjkom u kojoj se nalaze iPod i slušalice koje reprodukuju zvukove mora.
S druge strane, neki restorani su otišli u drugu krajnost i ne puštaju muziku, već da hrana govori sama za sebe.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
0
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
2
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
1
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
4
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar