
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.

Foto: Pixabay
Iako može da se smatra kaloričnom, zapravo je puna hranljivim materijama i zdravim masnoćama koje pomažu u održanju vitalnosti tela, piše Sensa.hr.
Skuša je prepoznatljiva po duguljastom telu prekrivenom plavim, zelenkastim i srebrnim nijansama, sa karakterističnim tamnim prugama duž leđa.
Nema ljušturu na stomaku, što je čini glatkom na dodir, a tradicionalno se priprema u jelima širom našeg podneblja.
Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinade i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.
Skuša je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA).
Konzumacija skuše pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, koji pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova i vraća ga u jetru, gde se razgrađuje i izlučuje iz tela.
Viši nivo HDL holesterola povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.
Redovan unos Omega-3 masnih kiselina može da smanji nivo triglicerida za čak 15-30%.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola. LDL holesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može da dovede do ateroskleroze (zadebljanje arterija) i povećanog rizika od srčanog udara. Smanjenjem nivoa LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova.
Izvor je visokokvalitetnih proteina, što je važno za rast, obnovu tkiva i održavanje mišićne mase. Takođe je bogata vitaminima, a organizmu nudi i selen koji ćelije štiti od oksidativnog stresa.
Kako sadrži jod, u malim količinama, korisna je u zaštiti delovanja štitne žlezde.
Skuša je ukusna i može da se priprema na različite načine, ali treba izbegavati prženje u dubokom ulju jer to može da poništiti neke zdravstvene prednosti ribe.
Konzumacija skuše dva do tri puta nedeljno može značajno da doprinese smanjenju holesterola i zaštiti srca.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Krofne na malo zdraviji način
18.05.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.
Pirinač sa govedinom i pečurkama - i to sve u jednom tiganju
18.05.2025.•
0
Ovaj izdašan i ukusan recept kombinuje pirinač, meso i pečurke - uravnotežen obrok u jednoj tavi.
Originalni recept za bolonjeze iz 1982. - drugačiji nego što ga danas većina pravi
18.05.2025.•
0
Kad pomislite na "špagete bolonjeze", sigurno vam na pamet padne tanjir tjestenine s gustim crvenim sosom od paradajza i mlevenog mesa.
Kremasta karbonara sa jajima i pečurkama
14.05.2025.•
1
Danas vam donosimo malo drugačiju verziju karbonare, koja će sigurno zadovoljiti nepce i stomak.
Meke kao duša: Puter kiflice koje mirišu na detinjstvo
12.05.2025.•
1
Puter kiflice su klasik među domaćim pecivima koje osvajaju na prvi pogled i zalogaj.
Za vrele dane koji nailaze: Sladoled od kokosa i ruma
12.05.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za domaći kremasti sladoled od kokosa i ruma.
Da vas zagreje na kišni i prohladni dan - pileći paprikaš sa knedlama
08.05.2025.•
0
Ako do sada niste sami pravili paprikaš - uobičajeno jelo na trpezi mnogih u Srbiji i šire - evo klasičnog recepta za ovo fino jelo.
Malo drugačija, a jednako ukusna verzija mnogima omiljene brze hrane: Pica sa korom od karfiola
07.05.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i ukusan recept za koru pice od karfiola, što je dobra varijanta za one koji izbegavaju gluten ili žele da unesu nešto manje ugljenih hidrata.
Pikantni sataraš - Malo drugačija verzija tradicionalnog balkanskog jela
05.05.2025.•
4
Sataraš je tradicionalno balkansko jelo - lagano, zdravo, rpavi se od povrća, prvenstveno od paprike, paradajza i luka. Često se služi kao prilog ili lagano glavno jelo, posebno leti.
VIDEO: Puter od kroasana je novi hit na mrežama - evo kako ga možete sami napraviti
04.05.2025.•
3
Da li ste čuli za puter od kroasana? Reč je o namazu napravljenom od pečenih kroasana koji se blendaju s dodacima poput maslaca, šećera, vanile ili čokolade.
Za brzinsko prolećno osveženje: Krem od jagoda
04.05.2025.•
2
Danas vam donosimo jednostavan, a fin recept za krem od jagoda koji možete napraviti u zdravijoj verziji - bez dodatog šećera, ili se malo igrati sa sastojcima.
Domaće kiselo mleko od samo 3 sastojka
03.05.2025.•
0
Iako se kiselo mleko danas lako može kupiti u svakom marketu, većina ljudi se verovatno s nostalgijom seća detinjstva kada su ovaj mlečni proizvod mame i bake pravile kod kuće.
"Pistaćino": Napitak za ljubitelje kafe i pistaća u jednom
03.05.2025.•
0
Ako ste inače ljubitelj kafe, ali biste da isprobate nešto novo, "pisatićino" je pravi izbor za vas.
Hladna testenina salata sa fetom i povrćem, idealna za tople dane
02.05.2025.•
0
Visoke temperature traže lagane obroke, a hladna salata od testenine nameće se kao savršen izbor za tople dane – brzo se priprema, osvežava i može da stoji u frižideru i do dva dana.
Ukusan recept: Tiramisu sa jagodama
01.05.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o nečem slatkom, evo predloga - tiramisu sa jagodama.
Za ukusan i zdrav početak dana: Kajgana sa avokadom i paradajzom
29.04.2025.•
3
Ova kajgana je bogata zdravim mastima i vitaminima, idealna za lagani obrok.
Za doručak, užinu i ručak: Slani mafini sa mladim lukom
28.04.2025.•
0
Slani mafini sa mladim lukom biće pravo osveženje na vašoj prolećnoj trpezi ukoliko tražite slani zalogaj koji se može jesti za doručak, užinu ili kao dodatak ručku.
Sočna piletina sa krompirom i kremastim sosom od pečuraka
27.04.2025.•
0
Celo jelo pravi se u samo jednom tiganju za maksimalan ukus i minimalno čišćenje.
Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom
24.04.2025.•
0
Špagete bolonjeze su mnogima omiljeno jelo, ali je nekad dobro napraviti malu promenu.
Brzi voćni desert u čaši
24.04.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i brz recept za voćni desert u čaši koji ne zahteva pečenje i može se praviti s bilo kojim sezonskim ili zamrznutim voćem.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar