Devet pravila kada prvi put idete u posetu novorođenčetu

Verovali ili ne, ali prva kućna poseta novorođenoj bebi, odnosno novopečenim roditeljima zaista je veliki događaj.

Možda ne svakom, ali većini novopečenih roditelja prva poseta je, i naknadno, posete prijatelja, rodbine, nešto o čemu bi oni želeli da postave jasna pravila. Jer to ne sme i ne treba da bude obična poseta - kao dolazak na kafu ili druženje.

1. Da li su roditelji spremni?

Najvažnije pitanje koje bi svako trebalo da pita pre dolaska je da li su roditelji spremni. Ne forsirajte druženje ni s jedne ni s druge strane ako mama nije spremna. Tu će svako imati neke svoje razloge ali važno je samo to da uvažavate mišljenje mladih roditelja, ili, ako ste vi u toj ulozi, da uvažavate svoj stav i čvrsto ga se držite. Niko tu nema pravo na ljutnju.

2. Ugovorite tačno vreme i toga se držite

Ako mama kaže, slobodno dođite, ali tek nakon pet, i nadam se da nećete ostati jako dugo, onda se toga zaista i držite. Imajte na umu da novopečeni roditelji sada imaju skroz novi ritam života, odnosno, skroz nove odgovornosti na koje se još nisu navikli pa zato - ne smetajte previše. Ili, ako ste vi roditelj, ne dajte da vam smetaju.

3. Ne ostajte dugo

Posebno ako vam roditelji i pre dolaska napomenu da slobodno možete doći u kratku posetu. Sat vremena je i više nego dovoljno, osim ak izričito ne zatraže da ostanete duže.

4. Donesite sa sobom hranu (mame, tražite da vam je donesu)

Ovaj savet je relativno smešan svakome ko se nikada nije našao u ovakvoj situaciji, ali znajte da mlada mama sada ima najmanje vremena za kuvanje - i baš bi joj zato dobro došla vaša pomoć. Zbog toga, ako odlazite u posetu, svakako pitajte da li treba da im donesete nešto za jelo, a ako ste roditelj - ne zaboravite da zatražite baš takav poklon.

5. Perite ruke i ne dirajte bebu dok ne dobijete dozvolu za to

Iako vam se porodila najbolja prijateljica, pitajte pre nego što pokušate da uzmete bebu. Mamini hormoni su još uvek malo divlji i moguće je da se, čak i da inače nije takva, mama malo naljuti ako posegnete ka bebi kao da je vaša, a ne njena. To je zapravo jedno super osetljivo pitanje, a pravila ponašanja može vam dati samo mama.

6. Mami su sada potrebne neke druge stvari

Dolazite li u dužu (dogovorenu) posetu svakako pitajte mamu da li možda želi da se odmori, istušira, opere kosu, dok vi držite stvari pod kontrolom. Mamama su u ovoj fazi od životne važnosti upravo takve "sitnice".

7. Ne očekujte da će vas mladi roditelji gostiti kao pre

Zapravo, čak i ako vas pitaju da li ste gladni, žedni - samo recite ne - malo vode ili soka biće vam dovoljno za vreme posete. Zapamtite da su mladi roditelji domaćini, ali ne i ovih dana. Vi ste ti koji dolazite i od vas se, u ovakvim situacijama, očekuje da ćete roditeljima malo pomoći, a ne odmoći.

8. Ne dolazite s decom koja su prehlađena

Imunitet bebe još uvek je nenaviknut na spoljašnji svet pa zato jako dobro pazite da u posetu dolazite zdravi, ili - ako ste roditelj - da insistirate na tome da vam ne dolazi niko ko bi eventualno mogao biti bolestan.

9. Suzdržite se od saveta ako vas niko ništa nije pitao

Iako je nova mama debelo svesna da ne zna sve što joj je potrebno za podizanje deteta, to ne znači da ne zna baš ništa i zbog toga - ako ništa ne pita, ne zatrpavajte je savetima. Ako će od vas tražiti pomoć to će vam i reći, ali pustite i mamu i tatu da se prema svojoj bebici sada odnose onako kako oni žele i znaju.  

Jer nema goreg od toga da svojim postupcima pokušavate da uverite mlade roditelje kako nemaju pojma šta rade. Nijedna mama nije se rodila s instrukcijama kako da odgoji bebu, ali setite se - niste ni vi kao gost, pa se suzdržite od pametovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom