Na najstarijem vašaru u BiH čarobni jastuci i gaće za noć

U Puračiću, selu nadomak Lukavca, održava se najstariji vašar u Bosni i Hercegovini, mnogi će reći i u Evropi, specifičan po tome što brojni meštani okolnih sela i šire sa područja Tuzlanskog kantona čitavu godinu planiraju kako da provedu tri vašarska dana.
U Puračiću, selu nadomak Lukavca, održava se najstariji vašar u Bosni i Hercegovini, mnogi će reći i u Evropi, specifičan po tome što brojni meštani okolnih sela i šire sa područja Tuzlanskog kantona čitavu godinu planiraju kako da provedu tri vašarska dana.

Trajaće do 14. oktobra i na njegovom 154. izdanju, u skladu sa tradicijom, teško da i najizbirljiviji kupci neće naći nešto za sebe i kući se vratiti "praznih ruku", prenose "Nezavisne novine". Ima svega - ića, pića, odeće, obuće, alata, nameštaja, suvenira, ukrasa, igračaka...

"Čarobni jastuci, dvoje legne troje ustane", čuje se prodavac sa jedne od tezgi nadjačavajući više vrsta muzike koje se mešaju sa okolnih štandova. Marketinški mu odgovara kolega pored koji nudi "gaće za noć", šta god to značilo, i to za samo jednu konvertibilnu marku (pola evra).

Na samom ulazu u Puračić, gde počinje kilometarska kolona vašarskih posetilaca, među najposećenijim štandovima je improvizovani restoran gde se peče i do 22 jagnjeta dnevno. Odmah do tog je i štand gde posetioci mogu da kupe "nemačku šminku", sve po jedna marka.

Šećerlame i razni vašarski slatkišši su nezaobilazni, odeća i obuća je gotovo na svakom drugom štandu, a ima tu i svetskih brendova, poput "Zare" ili "H&M", barem tako tvrde prodavci.

Glavna vašarska atrakcija se nalazi na kraju sajamskog prostora i rezervisana je za ljubitelje izvorne muzike pod šatorima, u čijoj je neposrednoj blizini za ljubitelje adrenalina postavljen ogroman lunapark na kome trenutak zabave traže i deca i odrasli.

Vašarski prostor proteže se na tri kilometra, za tri dana svake godine u proseku ga poseti oko 150.000 ljudi, a prema tvrdnjama meštana datira iz davne 1824. godine kada je otvorena pijaca u Puračiću.

Tokom njegovog trajanja u mestu vlada "opsadno stanje", parking mesto teško je pronaći, a magistralni put Tuzla –- Doboj ume da bude gotovo blokiran.

  • Mare

    15.10.2015 07:23
    Skroz dobro.
  • Makarije

    14.10.2015 12:54
    Bosanski EXIT
    Sam naslov govori dovoljno.Lep im provod sto se mene tice ne trbaju mi ni slike sa ovakvih manifestacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.