Svoje stanove izdaju, a žive u vikendicama

Sve popularnije među građanima je stanovanje u vikendicama, a na to utiču jeftiniji troškovi održavanja i života.
U Zrenjaninu, koji obiluje vikend naseljima sa dobrom infrastrukturom, interesovanje za ovakav vid nekretnina je u porastu. Cene vikend kuća kreću se od 5.000 do 55.000 evra, a najskuplji objekti su zapravo klasične kuće koje se zbog lokacije u prirodi, nedaleko od grada, nazivaju vikendicama. Kupci su kako Zrenjaninci, tako i Beograđani, uglavnom je reč o penzionerima, ali odavno i čitave porodice žive u lepo uređenim kućama blizu grada.
 
"Ćerka je započela studije, ja sam izdao kuću u centru Zrenjanina i sad živim u vikendici. Jeftinije je, meni treba mir, a nisam ni daleko od grada. Nedaleko odavde saobraća gradski autobus", priča Dragan Brusin.
 
Pošto nema zvanične statistike o broju ovakvih stambenih jedinica, okvirna procena je da u blizini Zrenjanina ima više od hiljadu vikend-kuća. Vikendice su grupisane u nekoliko naselja a najpoznatija su kod Žabaljskog mosta, prema Kleku, iza Motela Šumica, prema Beogradu ili kod Perleza. Zajednička odrednica im je blizina reka Begej i Tisa, što daje posebnu draž ovim lokacijama. Jedino vikendaši u pravcu Elemira i Melenaca nemaju reku u blizini.
 
"U poslednjih nekoliko godina primećen je povećan broj Beograđana koji kupuju nepokretnosti u selima koja su bliže Beogradu i u vikend-zonama oko tih sela. Mi nemamo više podataka o ovoj temi, jer od 2014. godine vikendice nisu poseban predmet oporezivanja, tačnije mogu se oporezovati samo kao kuće. U skladu sa tim nam je veoma teško da ih sada razdvojimo. U 2016. godini na teritoriji Zrenjanina oporezuje se oko 650 kuća koje se nalaze u vikend zonama", objašnjava Nikolina Šerfeze, šefica odseka lokalne poreske administracije u Zrenjaninu.
 
U agencijama za nekretnine u Zrenjaninu kažu da je ponuda vikendica na uobičajnom nivou, nisu skupe a njima najčešće trguju kako ljudi sa strane tako i Zrenjaninci, piše Danas.
 
U ponudi su objekti od 15 do 150 kvadrata, objašnjava agent Maja Ilić, napominjući da ima veoma skromnih, ali i veoma kvalitetnih objekata.
  • Steva

    31.07.2016 18:56
    @Zivan
    Koristim komp od spektruma i to što ti pišeš nije starniski način. Tako se nikad i nigde nije pisalo a znam kako se i na pisaćim mašinama kucalo. To kako ti pišeš je invalidno, iritirajuće, glupo, besmisleno i naravno nepismeno po svakom osnovu. Tvoje komentare ne čitam nego automatski udarim crveni prst jer je izuzetno frustrirajuće čitati tako pisani tekst.
  • @ djura

    31.07.2016 14:50
    Pre 40 godina u Švedskoj je za ministra stanovanja bila izabrana izvesna Birgit Friggebo. Njen politički cilj je bio da svi Šveđani budu jednaki u smislu da će svaki građanin Švedske bez obzira koliko on bio bogat ili siromašan imati pravo na vikendicu. Znači, svako ko u Švedskoj poželi da poseduje vikendicu to će mu biti omogućeno. Tako je izboksovala zakon po kojem je svaki objekat do 25 kvadrata vikendica na koji se ne plaća porez i ne zahteva građevinsku dozvolu za podizanje. Da sada svako ne bi zidao kako on hoće i da to ne bi preraslo u anarhiju, država je platila par arhitekata da smisle kako jedna vikendica treba da izgleda. Izašli su sa par predloga i vlada je usvojila tip kućice koji će se od tada zvati i smatrati vikendicom. Pokrenuli su industriju i počeli su da štancuju te montažne vikendice koje je bukvalno svako mogao da kupi bez obzira na visinu mesečnih primanja. Da bi sve bilo uredno i lepo čak su usvojili i paletu boja kojima je jedna takva vikendica mogla biti ofarbana tako da je izbor bio bela, pastelno plava, bordo crvena i pastelno zelena boja. Drugačije nije smelo da se kreči. Nisi čak ni morao da imaš plac u svom vlasništvu da bi mogao da imaš jednu takvu vikendicu. To su rešili rako što bi svaka opština isparcelusala određeno zemljište u svom vlasništvu i po veoma povoljnoj ceni davala građanima u zakup a sve je bilo smišljeno tako da to svakom bude pristupačno i da to svako može da priušti. To se zove komunizam.
  • Demokratski ?

    31.07.2016 13:53
    Logika ove države:
    - Treba videti gde, ko i kako živi i preživljava.
    - Zatim mu na sve načine to oduzeti, doneti zakon, opteretiti poreski, kako bi on ostao bez toga, pa se iselio ili umro od siromaštva ili samoubio.
    - Voditi računa da se destimulišu svi koji bi i pomislili da se razmnožavaju.
    (zdravstvom i obrazovanjem koji su anulirani)
    - Povremeno posećivati gazde i pitati za daljnja uputstva.
    (to se u medijima naziva prijateljskom saradnjom)
    A sada ide najsmešniji deo tragike:
    -"Ovaj narod je na demokratskim izborima dao bezrezervnu podršku naporima ove vlade!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.