Svaki dan spava u drugom hotelu - besplatno

Amsterdam već dugo ima problema sa nedostatkom prostora za život. To je najbolje iskusio Vinsent van Djuk, PR jedne marketinške firme. Umesto u stanu, odlučio je da živi u hotelu i to - svakog dana u drugom.

Amsterdam već dugo ima problema sa nedostatkom prostora za život. To je najbolje iskusio Vinsent van Djuk, PR jedne marketinške firme. Umesto u stanu, odlučio je da živi u hotelu i to - svakog dana u drugom.

Kada je zbog posla morao da se preseli u holandsku prestonicu, Vinsent nije mogao da pronađe ni kuću ni stan. Zbog toga je odlučio da živi po hotelima. Ubrzo je o tome počeo da piše blog, a uskoro će objaviti i knjigu o amsterdamskim hotelima. Djuk je do sada prespavao u više od 350 hotela za manje od godinu dana. Na ideju da svaku noć provede u drugom hotelu došao je kada je shvatio koliko je u Amsterdamu teško naći stan za iznajmljivanje.

Kao i mnoge druge dobre priče, tako je i ova započela slučajno i čak pomalo banalno. Vinsent van Djuk se posle bezuspešne potrage za stanom u jesen 2009. našao bez krova nad glavom, s gomilom prtljaga i raznim drugim ličnim stvarima. Nije mu preostalo ništa drugo nego da ode u hotel. Posle prvog usledio je drugi, pa treći, i tako dalje.

Iz početne ideje počeo je da se rađa stvarni, pravi projekat. Vinsent van Djuk počeo je da piše priče o hotelima, naravno iz svoje perspektive, i da ih objavljuje na internet blogu. Jednostavno bi nazvao neki hotel i pitao ih jesu li zainteresovani da o njima napiše neku priču. Većina je, kaže ovaj 36-godišnjak, odmah bila oduševljena. Mnogi su u tome videli mogućnost reklame. Zbog svetske krize, mnogi hoteli imaju manju posećenost nego ranije - i to uprkos činjenici da Amsterdam godišnje poseti gotovo pet miliona turista. Iako on nije klasični kontrolor ili neko ko testira hotele, već o njima piše priče, njegovo mišljenje vlasnicima i direktorima hotela ipak je veoma važno. Njegove priče stekle su veliku popularnost među hotelijerima, koji uvek pitaju jedan drugoga: "Da li je već bio kod tebe? I? Kako je bilo?"

U početku, Vinsent je planove o hotelima u kojima će da prespava pravio nedeljama unapred. Sada je mnogo spontaniji. Do sada je uvek imao sreće i uspevao da dobije slobodnu sobu. I ne samo to - zbog priča koje piše, on ne samo da ne mora uopšte da plaća noćenja, već uživa sve privilegije jednog rado viđenog gosta. Prilikom dolaska pozdravlja ga lično direktor hotela, na poklon dobija garderobu za čije čišćenje ili pranje takođe ne mora da plati ništa. Neki mu čak na raspolaganje daju kraljevske apartmane.

Van Djukov život se u potpunosti promenio. Iako ne zna šta će da radi pošto završi projekat, u jedno je siguran - nikada više neće moći da živi u običnoj kući. On objašnjava zašto je zavoleo život hotelskog nomada: "Osećam se mnogo bolje, nekako sam uravnoteženiji nego ranije iako radim i do 18 sati na dan. U ovoj godini još nijednom nisam bio bolestan. To je stvarno neverovatno. Mislim da sam se zaista promenio. Osim toga, u početku sam sve svoje stvari nosio sa sobom, sve moje diplome, knjige, fotografije. U međuvremenu ništa više nemam, sve sam to bacio, jer mi i ne treba. Živim kao neki zen budistički sveštenik", kaže on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.