Najpoznatije kuhinje sveta

Putovanja i hrana idu zajedno kao avioni i aerodromi. Gde god da krenete bićete u iskušenju da potražite ono jedno kulinarsko iskustvo koje će vam pomoći da shvatite lokalnu kulturu. U nekim zemljama hrana je glavna asocijacija dok u nekima testira granice izdržljivosti, kao "vatra" u ustima. Ovde vam nudimo 11 zemalja sa najpoznatijim i najrasprostranjenijim kuhinjama na svetu.
Putovanja i hrana idu zajedno kao avioni i aerodromi. Gde god da krenete bićete u iskušenju da potražite ono jedno kulinarsko iskustvo koje će vam pomoći da shvatite lokalnu kulturu. U nekim zemljama hrana je glavna asocijacija dok u nekima testira granice izdržljivosti, kao "vatra" u ustima. Ovde vam nudimo 11 zemalja sa najpoznatijim i najrasprostranjenijim kuhinjama na svetu.

Tajland - Nalazi se na raskrsnici Indije, Kine i Okeanije, ova kuhinja predstavlja najbolju kombinaciju sve tri tehnike i sastojaka. Jela često sadrže beli luk i čili. Druga jela često uključuju sok od limete, korijander...

Grčka - Od maslina do hobotnica, ribe do girosa i suvlakija, Grčka kuhinja karakteristična je po svežim sastojcima. Okružena morem Grčka je „raj" za ljubitelje morske hrane.

Kina - Od zabačenih kioska sa brzom hranom, do banket sala i restorana sa četiri zvezdice, Kina je zemlja ne samo sa najviše stanovnika, nego i varijacija ukusa i mirisa. Kultura ove kuhinje se zasniva na Jin i Jangu (balansu i harmoniji) koja je evidentna u činiji hrane koja obuhvata povrće, voće, začine i meso. Kinezi preferiraju pirinač u skoro svako jelo, ali i rezance koji su često prateći uz jelo.

Francuska - Sir, šampanjac, puževi i baget (hleb) su neki od najpoznatijih namirnica koji karakterišu ovu kuhinju. Različiti klimatski i geografski uslovi uticali su na niz regionalnih specijaliteta. Mnogi u Francuskoj smatraju ručak glavnim obrokom dana, a nije retkost da obrok potraje i po dva sata.

Španija - Najpoznatija je ona u Barseloni. Katalonska kuhinja privlači gurmane iz svih delova sveta. Kao i druge regionalne španske kuhinje, katalonska favorizuje začine kao što su šafran i kim, kao i poslastice od meda. Upotreba morskih plodova u bogatom nizu soseva karakteristika je ove kuhinje. Večera je glavni događaj i kao po pravilu ne počinje pre 21h.

Meksiko - Meksička kuhinja sastoji se prevashodno od španskog uticaja, uz primese francuskog i afričkog uticaja zahvaljujući svojoj istoriji. Kukuruz i pasulj kao bazna jela ističu se i primenjuju se na mnogo načina, uključujući i svetski poznate takose, enčiladu i kesadilas. I ko bi mogao da zaboravi na crva koji čeka na dnu flaše Mezkala.

Italija - Njena hrana je najverovatnije najpoznatiji izvozni artikl i to sa dobrim razlogom. Uprkos svim varijacijama koje postoje među regionima, neke zajedničke karike spajaju kulinarsku kreaciju Italije. Pomislite samo na tanku i hrskavu picu, paste „al dente" i rižoto. A što se tiče pića? Tu je nezaobilazna kafa.

Indija - Indijska proteinska gastronomija menja oblik kako se krećete između naselja, gradova i država. Osnova svih jela na jugu je pirinač, dok je na severu to roti (domaći hleb-tortilja). Bez obzira na sastav, jelo obično sadrži egzotične začine.

Japan - Ako možete prevaliti izgovor na meniju, japanska kuhinja će vam podariti neke od najinteresantnijih zalogaja. Većina japanskih restorana koncentrisana je na specijalitet kuće, kao što je jakitori (ražnjići od pečene piletine ili povrća), šušija i sašimija (sirova riba), tempura (tucani i prženi pomešani sastojci) ili razne vrste rezanaca. Vrhunac japanskog kuvanja kaiseki (dodatak ceremoniji ispijanja čaja) kombinuje sastav, pripremu i ceremoniju iz nekoliko delova, kako bi se postigla umetnost obroka.

Indonezija i Malezija - Ove kuhinje predstavljaju miks kineske, portugalske, indijske. Kolonijalci i trgovci su uticali na razne sastojke i kulinarske koncepte. Koncept kuvanja u Indoneziji i Maleziji je jednostavan, kao i ukusi koji su vrlo definisani, jednostavni i karakteristični.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.