VIDEO: Tošetova spomen kuća najlepša građevina na svetu

Na ovogodišnjem Svetskom festivalu arhitekture i uređenja enterijera (WAF) u Barseloni, prestižnu nagradu za najlepšu građevinu na svetu osvojila je spomen-kuća Tošeta Proeskog u Kruševu.

Na ovogodišnjem Svetskom festivalu arhitekture i uređenja enterijera (WAF) u Barseloni, prestižnu nagradu za najlepšu građevinu na svetu osvojila je spomen-kuća Tošeta Proeskog u Kruševu.

Naime, radi se o nagradi „People’s Choice“, koja se dodeljuje pobedniku kog biraju ljubitelji arhitekture i dizajna van struke, odnosno, prvoj većoj nagradi takve vrste o čijem pobedniku odlučuju laici.

Spomen-kuća tragično nastradalog makedonskog pevača je dobila 15.078 glasova, a iza sebe, sa dvostruko više glasova, ostavila je meksički Muzej sećanja i tolerancije, kao i građevinu „Atmosphere“ koja se nalazi u Kalkuti, Indija.

Njenu gradnju je finansirala Vlada Republike Makedonije, a ona je za posetioce otvorena 25. aprila ove godine. U njoj su smeštene sve značajne stvari koje su Proeskog pratile u životu, sa svim poznatim i nepoznatim detaljima iz njegovog života.

Arhitektonsko rešenje su potpisali Dejan Sekuloski, Dejan Spasenoski i Ilija Božinoski.

  • podfao

    14.11.2011 23:28
    hmm
    Slazem se da je momak bio dobar umetnik i steta sto je nastradao tako mlad. Ali ne mogu da ne primetim da se Makedonci previse loze. Da dodje neki neinformisani stranac u Makedoniju, pomislio bi da je bio licnost poput Ataturka u Turskoj.
  • Srbenda

    13.11.2011 13:43
    Pa oko Makedonci sazidase mauzolej ovom decku onda nas Saban Saulic zasluzuje piramidu ((:

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.