Skoro polovina pilota zaspi tokom leta

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da preko 40 odsto pilota zaspi prilikom upravljanja putničkim avionom.
Jedno britansko istraživanje pokazalo je da preko 40 odsto pilota zaspi prilikom upravljanja putničkim avionom.

U anketi u kojoj je učestvovalo 6.000 pilota iz osam zemalja, između 43 i 54 odsto njih priznalo je da je "nenamerno" zaspalo prilikom leta. Trećina je otkrila da je, kad se probudila, zatekla i svog kopilota kako drema.

U ovom "barometru umora" koji je organizovalo Evropsko kokpit udruženje (ECA), tri od pet pilota iz Švedske, Norveške i Danske je priznalo da je napravilo greške usled umora, dok je u Nemačkoj taj broj četiri od pet.

Između 70 i 80 odsto iznurenih pilota nije želelo da odustane od letenja iz straha da bi ih kolege osudile ili bi bili kažnjeni.

ECA kaže da ova studija pokazuje da je umor među pilotima "uobičajen, opasan i nedovoljno istražen fenomen u Evropi". Ona je sprovedena samo nekoliko nedelja pošto je Evropska agencija za bezbednost u avijaciji (EASA) predložila izmene vezane za radno vreme pilota i period obaveznog odmora između smena.

Prema novim pravilima, piloti bi odlazili na odmor nakon 22 sata budnog stanja - uključujući 11 sati leta, plus vreme čekanja i puta do i od aerodroma. Međutim, brojna stručna udruženja su upozorila da 22 sata budnosti - naročito ako je reč o noćnim letovima - izaziva isti zamor kao da ste pijani.

Komitet za transport pri Donjem domu britanskog parlamenta, upozorio je da "nova pravila postavljaju standard koji prihvata umor kao generalno stanje a koji bi, ako se ne preduzmu konkretne mere, može dovesti do situacije gde će biti povećan rizik za nesreće". Međutim, britanska vlada je bez prigovora uvažila instrukcije iz Brisela.

"Evropa želi da piloti lete češće i da budu umorniji", kazao je portparol Udruženja britanskih pilota.

U poslednjih nekoliko meseci u Britaniji je zabeleženo nekoliko slučajeva kada su piloti zaspali u kabini prilikom leta.

  • Pilot kapetan

    25.11.2012 20:31
    nista novo , nista strasno
    I ja spavam ponekad al imam svog kolegu kopilota + autopilot do mene koji je budan
  • Scotch Bonnet

    21.11.2012 09:49
    Auto Pilot
    Verujem da je procenat mnogo veci. Pogotovo kada su preko okeanski letovi u pitanju jer kao sto TT rece sve u "rukama" kompjutera.
  • TT

    20.11.2012 16:48
    najjače je ovo
    kada su zatekli kopilota kako spava hahahaha.
    Avion skoro sve danas radi automatski, tako da kako i ne zaspali. Ako treba može sam i da sleti, a svakako da kad uzleti on klikne i ćao. ja se smorim ko krastavac u tegli na autoputu bractva i jedinstva a di neće oni gore nigde ničeg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.