Ruski "Brod duhova" i dalje izgubljen na Atlantiku

Jedan ruski brod za krstarenje koji je od 2010. napušten u Kanadi, ponovo je nestao sa svih radara i najverovatnije plovi negde po Atlantskom okeanu.
Jedan ruski brod za krstarenje koji je od 2010. napušten u Kanadi, ponovo je nestao sa svih radara i najverovatnije plovi negde po Atlantskom okeanu.



Brod pod nazivom Ljubov Orlova trebalo je da krajem januara iz Kanade otplovi na otpad u Dominikansku Republiku, ali je nakon jednog dana tegljenja, pukao kabel kojim ga je drugi brod vukao. Krstarica od tada nekontrolisano plovi Atlantikom i nekoliko puta do sada je slučajno lociran.

Prvo je sredinom februara primećen na oko 800 kilometara od obale Irske, a zatim je u martu Obalska straža Kanade prijavila da je primila jedan od SOS radio signala, koji se emituju u slučaju da brod udari u neki tvrd objekat. "Brod duhova", kako je nazvan, tada se nalazio na oko 1.300 kilometara od obale Njufaundlenda.

Budući da se krstarica posle toga nije pojavljivala, postoji sumnja da je brod potonuo, što bi moglo da predstavlja opasnost od ekološke katastrofe, budući da je Ljubov Orlova prevozila otrovne tečnosti, živu, azbest i drugi nerazgradivi plutajući otpad.

Kanada ne deluje previše zabrinuto za sudbinu ovog plovila, iako je ono napušteno u njenim vodama još 2010. godine nakon što je vlasnik broda bankrotirao. On nije isplatio zarade posadi broda, ali je zbog ogromnih dugova za gorivo jednoj kanadskoj kompaniji, ovaj brod zaplenjen i usidren u luci "Sent Džon".

Čim je brod zaplovio u međunarodne vode, nakon incidenta sa pucanjem kabla, Vlada Kanade se ogradila od slučaja rekavši da je malo verovatno da će se on ikada vratiti na deo mora za koji su oni odgovorni.

Odmah po nestanku, brod je privukao mnogo pažnje u medijima širom sveta, da bi misterija u vezi sa lokacijom i sudbinom ovog broda tokom narednih meseci toliko porasla da je napravljen i veb sajt pod nazivom "Gde je Ljubov Orlova".

 

  • 28.05.2013 23:59
    Evo ga sad kod Čerevića :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.