Francuska: Zakon za zaštitu kulinarske tradicije

Francuski restorani koji u mikrotalasnim rernama podgrevaju unapred pripremljene specijalitete ubuduće će imati posla sa zakonom.

Francuski restorani koji u mikrotalasnim rernama podgrevaju unapred pripremljene specijalitete ubuduće će imati posla sa zakonom.

Novi zakonski propis, koji je vlada usvojila juče i stupiće na snagu sledeće godine, ima za cilj da zaštiti nacionalni kulinarski renome. Prema vladinom dekretu, isključivo jela koja se pripremaju na licu mesta u restoranu mogu nositi oznaku "domaća hrana".

Gosti će tako znati da su jela koja nemaju ovaj žig zapravo gotova jela koja su samo podgrejana u mikrotalasnim pećnicama pre nego što su im servirana. Svaka zloupotreba pomenute oznake - tiganj sa poklopcem u obliku krova, biće, od iduće godine, novčano kažnjavana.

Novi zakon važi za sve ugostiteljske objekte, uključujući restorane brze hrane, ketering službe i kioske. Anketa koja je sprovedena pre godinu dana, prilikom predstavljanja predloga ovog zakona, otkrila je da 31 odsto francuskih ugostitelja koristi jedan broj gotovih jela koje zagreva u mikrotalasnim pećnicama.

Francuska vlada se nada da će nova mera, prva ove vrste u Evropi, podstaći ugostitelje da pripremaju jela na tradicionalan način - od seckanja pa sve do termičke obrade svežih sastojaka i time još više unaprede francusku gastronomiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.