Sve što treba da znate pre putovanja avionom

U avionu važe vrlo stroga pravila ponašanja, put u avionu nije isto što i pre nekoliko godina.
U avionu važe vrlo stroga pravila ponašanja, put u avionu nije isto što i pre nekoliko godina.

Zato, ako ga planirate treba da se pripremite. U avionu ne možete kao u autobusu raspakivati pilence čim se smestite, a vaše cipele, kišobrani i torbe biće ispitani, kako bi se utvrdilo da ih ne koristite kao oružje.

Pre samog vremena provedenog u avionu, morate znati da nikako ne smete kasniti, pilot vas neće čekati iako imate šarmantan osmeh. Pred polazak, potrebno je da na aerodrom dođete sat i po do dva ranije, a obaveštenja o letu čućete na razglasu. Ako pak nešto propustite, pitajte najbliže uniformisano lice kako ne biste propustili i let. Stvarčice kao što su pinceta, turpija za nokte, upaljač i slično ne možete poneti u svojoj ručnoj torbi. Osim toga, ta ista torba koju nosite sa sobom na sedište ne sme prelaziti propisanu težinu i veličinu.

Mere variraju, ali vi za svaki slučaj gledajte da pre nego što izađete iz kuće nađete najmanju moguću u kojoj ćete poneti samo ono što vam se čini da je neophodno. A nekada ni to "neophodno" ne može da prođe. Ali, ne pokušavajte zbog toga da se svađate sa kontrolorima, to vam ništa neće pomoći. Ista ta pravila važe i za sve ostale putnike. I tako, umesto da isterate svoje, vrlo lako možete dobiti zabranu da letite tada, a možda čak i u narednih nekoliko puta. Ako je osoblje nešto tolerantnije, samo ćete se bezveze obrukati i crveneti pred ostalim putnicima bez nekog čvrstog razloga.

Pre nego što uđete, prolazite kroz rengen. Tu treba da skinete kaput i cipele, te gledajte da budu neke bez previše pertli, a izbegavajte i one čarape sa rupom na vrhu, jer ako ste mislili da ih bar ovde neće niko videti, prevarili ste se. U posudu sa strane treba da odložite sve metalne predmete, kao i mobilni telefon i laptop, kako biste mogli da prođete kroz rengensku kapijicu bez nepotrebnog pištanja. Kada ste unutra, pijte što više tečnosti, kako vaš organizam, ali i koža, ne bi dehidrirali, s obzirom na suvoću vazduha.

Ne morate nositi nikakve časopise i knjige kako biste se zabavljali, jer će se ljubazni stjuarti postarati da vas time obezbede. Piće i hrana takođe se služe, i to vrlo često ne košta ništa. Neki naši ljudi znaju to da iskoriste, te izlaze nakon leta teturajući se. Ne sledite njihov primer.

  • putnik

    02.11.2014 20:33
    voda
    u licnom prtljagu u kabini zabranjena je i flasica vode...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.