Moskovski metro dobio virtuelnu biblioteku

Korisnici podzemne železnice u Moskvi imaju odnedavno pristup virtuelnoj biblioteci koja sadrži najeminentnija dela ruske literature XIX veka.
Korisnici podzemne železnice u Moskvi imaju odnedavno pristup virtuelnoj biblioteci koja sadrži najeminentnija dela ruske literature XIX veka.

Prema pisanju francuskog lista Figaro, "Rat i mir" Lava Tolstoja, "Idiot" Fjodora Dostojevskog i "Galeb" Antona Čehova, samo su neka od remek-dela ruske književnosti koja su stavljena na raspolaganje 2,5 milijardi putnika koje godišnje preveze veličanstveni moskovski metro.

Uprava železnice i gradski oci došli su na ideju da otvore virtuelne biblioteke na najprometnijim stanicama. Putnici mogu besplatno da daunloduju na svoje smartfone i tablete omiljene ruske klasike.

To je veoma jednostavno učiniti: dovoljno je prisloniti numerički uređaj dvodimenzionalnom QR kodu na posteru postavljenom na vidnom mestu i prebaciti roman u memoriju.

Inicijativa je zasad praćena pozitivnim reakcijama Moskovljana. Projekat je još u fazi testiranja, ali ukoliko se ispostavi uspešnim, svih 195 stanica bi trebalo da dobije svoju virtuelnu biblioteku.

Moskovski metro je predmet velikog nacionalnog ponosa u Rusiji. Započet za vreme carističkog režima, zvanično je otvoren 1935. godine od kada je neprekidno proširivan. Njegova arhitektura i dizajn cenjeni su u istoj meri kao i glavni spomenici ruske prestonice, poput Kremlja i Crvenog trga, Puškinovog muzeja, Boljšoj teatra i Crkve sv. Vasilije.

  • Koji Carevi

    06.11.2014 00:35
    Zamislite ovako nesto u USA?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.