Šimpanza iz Zagreba poslata u Ljubljanu da produži vrstu

Šimpanza Boris iz zagrebačkog zoološkog vrta odabran je kao genetski najadekvatniji mužjak za tri ženke u ljubljanskom zoovrtu, od kojih se očekuje potomstvo, pa je prebačen u slovenačku prestonicu i u karantinu čeka na upoznavanje s budućim partnerkama.
Šimpanza Boris iz zagrebačkog zoološkog vrta odabran je kao genetski najadekvatniji mužjak za tri ženke u ljubljanskom zoovrtu, od kojih se očekuje potomstvo, pa je prebačen u slovenačku prestonicu i u karantinu čeka na upoznavanje s budućim partnerkama.

Ljubljana svakog proleća dobija nove stanovnike zoološkog vrta putem saradnje i razmene primeraka s drugim vrtovima u Evropi, čiji je cilj produženje populacije pojedinih vrsta.

"Boris se pokazao kao genetski najsrodniji našoj podvrsti šimpanza, od njega očekujemo da će osigurati zdravo potomstvo", kažu stručnjaci iz ljubljanskog zoovrta i dodaju da su genetska ispitivanja različitih šimpanzi-mužjaka po Evropi potrajala više godina - na kraju se pokazalo da je Boris "najbolji kandidat".

Prošle sedmice iz Zagreba je prebačen u Ljubljanu i smešten u karantin, a za oko mesec dana moći će da se pridruži ženkama. Za sada se, kako prenosi agencija Hina, dobro ponaša i ne pokazuje znake nikakve bolesti, niti nostalgiju.

"Nadamo se da će nova grupa s Borisom dobro funkcionisati i da će se svi slagati", optimistički gledaju stručnjaci na budući sled događaja u ljubljanskom zoološkom vrtu, gde najstarija šimpanza Mojca ima 40 godina i, pored jedne slonice i jastreba, tamo je najstarija životinja pa se od nje zbog godina ne očekuje potomstvo.

Boris će, kako se veruje, preneti svoje gene na nove generacije preko njene ćerke 16-ogodišnje Neže, kao i unuke Nike koja ima 14 godina, pri čemu se od Mojce ne očekuju neke posebne teškoće. Naprotiv, stara Mojca mogla bi imati značajnu ulogu "bake" u odgajanju budućeg potomstva, ocena je zoologa.

Veruje se i da šimpanza Boris neće imati problema s prilagođavanjem, a da je plodan mužjak dokazao je već u zagrebačkom vrtu, gde ima potomstvo - Megi i Sar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.