U "Torlak" stiže vakcina protiv raka pluća

Institut "Torlak" biće nosilac dozvole za stavljanje u promet vakcine protiv raka pluća "cimavaks" sa Kube, najavio je direktor te ustanove doktor Branislav Lazić.
Institut "Torlak" biće nosilac dozvole za stavljanje u promet vakcine protiv raka pluća "cimavaks" sa Kube, najavio je direktor te ustanove doktor Branislav Lazić.

Dogovor je postignut na sastanku sa predstavnicima kubanskog Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB, gde je razvijena ta vakcina, Ambasade Kube i firme "Vama", zastupnika instituta iz Havane. "Razgovarali smo o mogućim oblicima saradnje Torlaka i Institita sa Kube, a akcenat je bio na vakcini za rak pluća i dogovorili smo da budemo direktni zastupnik, kao i da će se to u najkraćem mogućem roku regulisati pravnim aktima", kazao je Lazić nakon posete kubanske delegacije.

Doktor Lazić je istakao da će u roku od tri meseca biti gotov ostatak dokumentacije koja bi već u oktobru mogla da se preda Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. "Očekujemo da sve to bude spremno u oktobru kada bi Agenciji za lekove i medicinska sredstva podneli dokumentaciju za registraciju vakcine", kazao je Lazić.

Prema njegovim rečima, svakodnevno pristižu novi fajlovi sa podacima. Predstavnici "Torlaka", ako je potrebno, traže dodatna objašnjenja, a deo dokumentacije se mora prevesti sa španskog na engleski.

Govoreći o procesu registracije, on je kazao da Agencija za lekove od podnošenja dokumentacije ima rok od 210 dana da se izjasni o tome da li vakcina može da bude registrovana. Ukoliko sve bude išlo kako treba, sledeća faza bi bila distribucija vakcina, onda i priprema sekundarnog pakovanja, a ako se ukaže potreba onda bi se ona i punila iz balka.

On je najavio da će "Torlak" već od sledeće nedelje od Ministarstva zdravlja zatražiti da im dostavi podatke o broju pacijenata obolelih od raka pluća, koji bi mogli da prime vakcinu, kako bi se znalo koliko bi doza vakcina bilo potrebno obezbediti.

Kako je kazao, vakcina "cimavaks" nije zamena već se daje po posebnim indikacijama uporedo sa datom medicinskom terapijom, a neka istraživanja pokazuju da se može desiti i da pojača dejstvo sadašnje terapije.

Lazić je podsetio da je kubanska vakcina registrovana i u nekim zemljama Latinske Amerike, ali još nije u zemljama EU. Ispitivanja su, kako je kazao, u toku u Velikoj Britaniji. On je rekao da su stručnjaci sa Kube tokom dvodnevne posete obišli i proizvodni pogon "Torlaka", ističući da je to samo prvi deo saradnje sa njima.

Lazić je kazao da će stručnjaci sa "Torlaka" tokom juna otići na Kubu, gde će se upoznati sa načinom rada instituta gde je vakcina razvijena ali i još dva instituta koji takođe imaju bogate proizvodne programe.

Kako je kazao Lazić, on je predstavnike instituta upoznao sa time da u Srbiji vlada veliko interesovanje za vakcinu protiv raka pluća i da se svakodnevno, čak i "Torlaku" direktno, javljaju pacijenti koji se raspituju kada će moći da je koriste.

  • LimanacNS

    22.05.2012 06:13
    ...
    Iskreno se nadam da će ova vakcina pomoći obolelima. Da ljudi odnesu pobedu nad opakom bolesti.
  • 17.05.2012 17:09
    stidite se
    Sramota toliko prolongiranje za registraciju vakcine a kod nekih pacijenata su dani odbrojani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.