Muzika pomaže pacijentima tokom i nakon operacije

Muzika kod pacijenata koji se pripremaju za operativni zahvat dovodi do ublažavanja napetosti i čak može pomoći u oporavku, tvrde britanski hirurzi iz Džon Redklif bolnice u Oksfordu.

Muzika kod pacijenata koji se pripremaju za operativni zahvat dovodi do ublažavanja napetosti i čak može pomoći u oporavku, tvrde britanski hirurzi iz Džon Redklif bolnice u Oksfordu.

Oni su uočili da najpozitivniji učinak u pogledu smirivanja pacijenata imaju popularni hitovi. Sličan uticaj je imalo i slušanje radija, pokazali su podaci dobijeni praćenjem 96 pacijenata koji su operisani uz korišćenje lokalne anestezije.

Stručni časopis "Annals of the Royal College of Surgeons" piše da je nivo napetosti kod pacijenata koji su slušali muziku tokom operacije u proseku bila manja za trećinu. Ranija istraživanja su već ukazala na mogućnost da slušanje muzike pomaže pri ublažavanju bolova.

Stručnjaci ukazuju da je takođe poznato da povišeni stres ima negativan uticaj na ishod operacija i brzinu oporavka.

  • mjuza

    25.05.2012 17:43
    muzika je zdrava i ako nisi bolestan, moze se i onda slusati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".