Imate li "avionske glavobolje"?

Tim stručnjaka iz venecijanske Bolnice Ðovani e Paolo, kojim je rukovodio Federiko Mainardi, je definisao novi tip glavobolje, tzv. "avionsku glavobolju", karakterističnu za vazdušna putovanja, naročito pri sletanju.
Tim stručnjaka iz venecijanske Bolnice Ðovani e Paolo, kojim je rukovodio Federiko Mainardi, je definisao novi tip glavobolje, tzv. "avionsku glavobolju", karakterističnu za vazdušna putovanja, naročito pri sletanju.

Ovu glavobolju karakteriše jak bol, obično na jednoj strani glave, u blizini oka, koji u 96 odsto slučajeva traje do pola sata. Samo manji broj onih koji pate od avionske glavobolje je doživljava uvek kada lete - većina je ima samo ponekad.

Više od polovine ljudi koji su iskusili tu vrstu glavobolje su i inače skloni glavoboljama, bilo tenzionim, bilo migrenoznog tipa.

Kod avionske glavobolje nema simptoma kao što su mučnina, osetljivost na svetlo ili buku, kao kod migrene.

Italijanski stručnjaci napominju da je moguće objašnjenje za avionsku glavobolju promena pritiska u sinusnim šupljinama, naročito kod osoba koje su prehlađene ili imaju infekciju sinusa.

  • 16.06.2012 09:52
    Isti slucaj! Toliko me je zabolela glava da su mi krenule suze na oci. Inace se patim sa upalom sinusa svako malo...
  • Pexon

    12.06.2012 21:39
    aaaaa
    napokon sam saznao šta mi je bilo! Imao sam jednom tu glavobolju i mislio sam da će mi oko eksplodirati. Avion je uleteo u zonu nemirnog leta kada se to desilo.Stjuardese i stjuardi JATa nisu znali da mi pomognu. Trajalo 15ak minuta (dugih kao večnost). Jedna doktorka mi je rekla da sam trebao da žvaćem žvaku !?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Marihuana u SAD popularnija od alkohola

Svakodnevna upotreba marihuane nadmašila je redovnu upotrebu alkohola u SAD, pokazuju podaci iz studije Nacionalne ankete o upotrebi droga i zdravlju, koja je objavljena danas u časopisu Adikšn.

Lekari mu operisali desnu umesto leve noge

Jedan pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu, prenosi KoSSev priču portala Klan Kosova.

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".