Trećina odraslih ima povišen pritisak

Više od trećine odraslih u svetu pati od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije). Radi se o procentu koji se povećava sa godištem.

Više od trećine odraslih u svetu pati od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije).

Radi se o procentu koji se povećava sa godištem, tako da iznosi 10 odsto među populacijom između 20 i 39 godina, a 50 odsto među onima starosti od 50 do 59 godina. Najveći procenat među odraslima primećen je u nekim afričkim zemljama sa slabim prihodima gde često premašuje 40 odsto, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Radi se o oboljenju koje je uzrok skoro polovine smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarima i srčanim oboljenjima. Mnogi ljudi ne znaju da imaju visok krvni pritisak, jer se radi o "podmukloj", odnosno "tihoj" bolesti koja nema uvek određene simptome.

SZO, međutim, podseća povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja 7. aprila koji će biti posvećen hipertenziji da se visok krvni pritisak može izbeći i lečiti. Tako je u nekim razvijenim zemljama, zahvaljujući intenzivnim naporima na prevenciji i lečenju hipertenzije, došlo do smanjenja smrtnosti izazvane tim oboljenjem.

Oboljenje se može sprečiti smanjenjem konzumiranja soli i uravnoteženom ishranom, ali i izbegavanjem konzumiranja alkohola i duvana i redovnom fizičkom aktivnošću.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.