Četkica za zube - magnet za bakterije

Četkica za zube sadrži preko 10 miliona bakterija uključujući ešerihiju koli i stafilokoke, navodi se u novoj studiji Univerziteta u Mančesteru.
Četkica za zube sadrži preko 10 miliona bakterija uključujući ešerihiju koli i stafilokoke, navodi se u novoj studiji Univerziteta u Mančesteru.

"U ustima ponekad ima više bacila nego na prljavom podu kupatila", kaže dr En Vei.

Bakterije na četkicu mogu doći i kada voda kojom peremo prljave ruke prsne, pa čak i kada puštamo vodu u wc šolji. Takođe, kada vam četkica ispadne na pod pravilo "pet sekundi" ne važi.

Ne brinite, panici nema mesta. Pročitajte šta možete uraditi kako biste sačuvali svoju četkicu za zube:

- Četkicu za zube trebalo bi da menjate na svaka tri do četiri meseca.

- Neke paste za zube su bolje u ubijanju bacila od drugih. Kupite neku koja sadrži triklosan koji se pokazao efikasnijim od klasičnih pasti na bazi fluora u suzbijanju oralnih bakterija.

- Kada stavljate pastu na četkicu nemojte to raditi prstom. Najbolje je da pastu iscedite bez fizičkog kontakta dodira tube.

- Pazite da uvek dobro isperete četkicu nakon upotrebe. Nekada je slobodno možete usprati i hidrogenom posebno ako vam je pala na pod.

- Pre svakog puštanja vode poklopac na wc šolji bi trebalo da bude spušten.

- Stomatolozi istuču da četkicu ne bi trebalo da držite u hermetički zatvorenoj kutiji. Ukoliko želite da sprečite da bude izložena otvorenom prostoru kupatila smestite je u kutijicu s rupicama će je u isto vreme štiti od bakterija, a opet joj pružati mogućnost da "diše".

- Ukoliko više ukućana četkice drži u istoj posudici važno je da se međusobno ne dodiruju.

  • 23.04.2014 22:37
    Triklosan je kancerogen. Hvala, prijatno. Toliko o članku.
  • Zubar

    22.04.2014 22:26
    Zato ja ne perem zube i svim pacijentima savetujem isto. Kada zaboli ja sam tu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?