Zamlaćivanje fudbalom na javnom servisu

Vlasti u Srbiji nemaju čime da se pohvale, pa podstiču javni servis da do besvesti prenosi fudbalske utakmice kako bi raja imala čime da se zaluđuje.

Piše: Živan Lazić

Jedva smo se otarasili tenisa, kada ono se ekrana stiže nov teror - fudbal.

Odmah da se razumemo, niko nema ništa ni protiv Rolan Garosa, ni protiv Evropskog fudbalskog prvenstva; naprotiv. Predmet kritike je običaj ovdašnjeg javnog servisa da kada dođe vreme fudbalskih šampionata prenosi ama baš sve utakmice.

Državna televizija je tek nešto manje agresivna kada je u pitanju "beli sport", ali i tu već od prvih kola prenosi ne samo Đokovićeve mečeve, već i susrete veće grupe njegovih konkurenata. Jeste da je jedinstven slučaj da mala i siromašna država ima svetskog asa u tako aristokratskom sportu, u kome su i nagrade astronomske. Naravno da je i interesovanje za tenis i rezultate najvećih turnira naglo poraslo.

Televizija ne može da ignoriše uspeh sa ovog prostora, ipak od javnog servisa se očekuje da nađe meru. Kao što u nevolji nije dobro očajavati i klonuti duhom, tako ni uspeh ljudi sa ovih prostora ne bi trebalo pretvarati u opštu euforiju.

Još je manje razloga za prenos svih utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva, tim pre što "naše jedanaestorice" nema čak ni među 24 tima sa Starog kontinenta. Zaista, šta nama znače mečevi između Slovačke i Velsa, Severne Irske i Ukrajine ili Švajcarske i Albanije? Već prvo veče smo se smejali naporima komentatora da nam predstave reprezentaciju Rumunije, tima bez ijednog ozbiljnijeg igrača.

Sve skupa, bilo bi dovoljno da ovdašnji gledaoci vide polufinalne i finalne utakmice, eventualno četvrtfinale. Uvodna takmičenja mogu se predstaviti polučasovnim snimkom, rezimeom dnevnih zbivanja u Francuskoj. Sve ostalo je popunjavanje programa, doduše za sitan novac. Naime, UEFA znatno pojeftinjuje cenu prenosa po utakmici ako se kupi sve đuture. Ipak, to ne bi bio smeo biti odlučujući kriterijum u koncipiranju televizijskog programa.

Javni servis finansiraju građani, bilo pretplatom, bilo preko budžeta. Ima obavezu da emituje školski, kulturni, dokumentarni, naučni program, da snima serije i drame, da organizuje niz debatnih emisija na ozbiljne teme i o problemima koji godinama more stanovnike ove uboge državice.

Od svega ovoga malo šta vidimo na ekranima. I za vreme aktulene, i za vreme negdašnjih vlasti.

Prenos fudbala, i drugih sportova koji se sticajem okolnosti nađu u fokusu javnosti, očito ovde nema samo zabavnu funkciju, već i da popuni "rupe u programu", a gledaocima ponudi nešto čime će moći da se zamlaćuju do mile volje. Ukratko, ovih dana sa javnog servisa se emituje forma ružičastog, "Pink" programa kako bi raja imala čime da, bar koliko prenos traje, zameni sivu stvarnost.

A to nije interes ni gledaoca, ni fudbala kao sportske igre.

  • Đole

    21.06.2016 17:55
    Živane ...
    ... o svemu ovome ćemo kod Džoa.
  • М

    19.06.2016 17:33
    Od kad znam za sebe, prenose se sve utakmice svetskog i evropskog prvenstva u fudbalu i košarci. Vrlo često većine utakmica rukometa, vaterpola, odbojke. Olimpijade se takođe prenose koliko god više je moguće i SVE TO KO ŠTO REKOH OD KAD ZNAM ZA SEBE.
    To je potpuno normalno, u redu, navika, želja i očekivano od većine.

  • Urednik

    19.06.2016 15:17
    Konacno da neko progovori o uredjivackoj politici RTS-a . Veci deo gradjana se ne bavi sportom zbog nedostatka vremena, novca ,iz nekog drugog razloga ili zbog nerazvijene svesti o potrebi i dobrobiti bavljenja sportom.Mislim da je problem sto RTS favorizuje nekoliko sportova i to uglavnom gde se vrte velike pare ,pa dolazimo u situaciju da vecina dece i omladine sebe vide kao Djokovica, Ronalda, Mesija... .
    Potrebno je omoguciti termine za atletiku , gimnastiku , borilacke sportove i sl. i to ne samo u vreme odrzavanja velikih takmicenja, vec konstantno edukovati omladinu o lepotama i prednostima drugih sportova. Nije sve u fudbalu , kosarci i tenisu , ili mozda i jeste - LOVA.
    Pre podne radmim danima od 9,00 na RTS-u idu reprize repriza nasih serija od 1965 pa na ovamo. Pitam se da li je primernije ubaciti polusatnu emisiju o amaterskom sportu ili iz skolskog programa ako to jos postoji na RTS-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.