Kako sve može dinja da se konzumira

Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana.

U stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog velikog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo letnje osveženje. Kako da je jedete leti i kako da je sačuvate za zimu?

- Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti.

- Napravite tropsku voćnu salatu sa svežim ananasom, mangom i dinjom, a sve na kraju pospite kokosovim brašnom.

- Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.

- Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umesto sladoleda.

- Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili sa umakom od jogurta.

Neobična dinja

POTREBNO JE:

- 1 kg malih glavica luka
- 750 g dinja
- 500 ml belog vinskog sirćeta
- 500 g šećera
- 3 lista lovora
- 3 kašike soli
- vezica majčine dušice

PRIPREMA:

Kuvajte 500 ml vode, sirće, šećer i lovor. Dinju naseckajte na kockice. U tegle stavite dinju, majčinu dušicu i luk. Prelijte i zatvorite. Ostavite dve nedelje da odstoji.
Džem od kajsija i dinja
Džem od kajsija i dinja, Foto: Shutterstock

Brzi džem od kajsija i dinja

POTREBNO JE:

- 1,5 kg očišćenih kajsija
- 1 kg očišćene dinje
- 1 kg šećera
- 2 kesice džemfiksa 2:1
- sok od jednog limuna

PRIPREMA:

Prepolovite kajsije, izvadite koštice i po potrebi odstranite trule delove. Dinju očistite i isecite je na kockice veličine približne polovini kajsije. Stavite ih u šerpu u kojoj ćete kuvati džem. Od kilograma šećera odvojte četiri kašike, a ostatak dodajte kajsijama i dinjama. Ostavite preko noći u frižideru. Sutradan štapnim mikserom usitnite voće. Ako nemate vremena, ostavljanje preko noći možete da preskočite, a sve isitnite u blenderu, pa ćete tako dobiti ujednačenu masu bez komadića voća. Kuvajte voće oko 20 minuta nakon što je proključalo, stalno mešajući. U posudi pomešajte oba džemfiksa sa preostale četiri kašike šećera, pa to dodajte u džem. Stavite i sok od limuna. Kuvajte još deset minuta. Gotov džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i okrenite naopako. Nakon pet minuta okrenite ih normalno i ostavite da se ohlade.

Džem od dinja i bresaka

POTREBNO JE:

- 500 grama očiščenih dinja
- 500 grama očišćenih breskvi
- 2 limuna
- 500 grama šećera

PRIPREMA:

Dinje i breskve oljuštiti, očistiti i iseckati na komadiće.
500 grama šećera preliti decilitrom vode i ušpinovati kao za slatko. Dodati dinje i breskve i kuvati, a na pola kuvanja dodati
narendanu koru od limuna i sok od dva limuna. Nastaviti sa kuvanjem uz povremeno protresanje šerpe. Kada dobijete željenu gustinu, sklonite sa šporeta i prekrijte mokrom krpom.

Marmelada od dinja sa jabukom

POTREBNO JE:

- 1 kg očišćene dinje
- veća jabuka
- 500 g šećera
- limun
- 3 kašike likera od trešnje
- kesica želatina

PRIPREMA:

Dinju izmiksajte u kašu, pa dodajte očišćenu jabuku i zajedno izmiksajte. U loncu mešajte šećer na niskoj temperaturi da se otopi i malo požuti, pa na to nalijte voće i narendanu limunovu koru. Ostavite 3-4 sata da se šećer otopi. Smesu kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta, uz povremeno mešanje. Dodajte liker od trešnje i limunov sok i promešajte. Pojačajte vatru i umešajte želatin, kuvajte 2-3 minuta i nalijte u čiste, zagrejane tegle. Zatvorite ih i okrenite na 5-10 minuta na poklopac. Vratite tegle u uspravan položaj, ostavite da se ohlade i čuvajte na hladnijem i tamnijem mestu.

Brzi džemić

POTREBNO JE:

- 1 kg dinje
- 0,5 kg šećera

PRIPREMA:

Očišćenu dinju isecite na komadiće i izmerite tako da se na svaki kilogram stavi pola kilograma šećera, sok i kora od limuna. Kuvajte oko sat, uz stalno mešanje. Sipajte u tegle tek kad se ohladi.
Slatko od dinja
Slatko od dinja, Foto: Shutterstock

Slatko od dinja

POTREBNO JE:

- 1 kg dinja cerovača
- 1,25 kg šećera
- sok od jednog limuna
- šipka vanile
- krečna voda

PRIPREMA:

Dinju očistite od semena, oljuštite je, isecite na komade krupne kao ratluk, pa tako isečene izmerite. Isečene komade stavite u krečnu vodu i ostavite da odstoje najmanje pola sata. Zatim ih operite u nekoliko voda. U lonac sipajte drugu vodu i iscedite sok od limuna. Spustite komade dinje u tu kiselu vodu i ostavite da ključaju pet minuta. Ocedite dinje, stavite ih šerpu, nalijte vodom, dodajte šaku šećera, šipku vanile i pustite da proključa. Skinite sa šporeta i ostavite da prenoće. Sutradan ocedite. U šerpi ukuvajte do kristalizacije kilogram šećera sa 2 čaše vode i sokom od limuna. Dodajte dinje i skuvajte kao svako drugo slatko.

Teme

dinja

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.